Kritikus szintre csökkent az építőipar rendelésállománya

Az építőipar rendelésállománya 30 százalékkal csökkent  az elmúlt év közepéhez viszonyítottan. Az ebben az évben eddig  kötött új szerződések  száma 37  százalékkal marad el  2022. első felében kötöttökhöz képest.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint számos építési vállalkozás, tervező- és mérnökiroda az erősödő verseny mellett sem jut elegendő munkához az év hátralevő részében, hogy leépítések nélkül is a piacon tudjon maradni a vállalkozás a következő két évben.  Az építési vállalkozások többségénél radikális költségcsökkentésre van szükség, ami létszámleépítéseket hozhat magával. Az ágazat szereplői a szakmunkásokat és mérnököket mindenképp szeretné megtartani, amihez munkára van szüksége.

Az állami megrendelések ismert mértékű visszafogása - mintegy 3000 milliárdról van szó -, a lakásépítés és felújítás 25 százalékos  csökkenése, valamint a külföldi befektetők import anyag, unión kívüli munkaerő és kivitelezői kapacitás használata együttesen hozta kritikus helyzetbe a hazai építésgazdasági értéklánc szereplőit – hangsúlyozza Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége  elnöke.
Az építési beruházások ilyen nagymértékű ciklikusságára az utóbbi tíz évben nem volt példa.

 

Az állami és önkormányzati források építési-beruházási célú felhasználásánál a szakmai szervezet az egyenletes költekezést szorgalmazza. Szükséges a kormányzati építési-beruházási közbeszerzések folyamatos előkészítése, azok felgyorsítása, az ajánlatkérések további meghirdetése és a projektmegvalósítások vállalkozásba adása. Határozottan érvényesülnie kellene a kormányzat építési piaci keresletkiegyenlítő szerepének. Az Állami Építési Beruházások Kerettörvényének mielőbbi elfogadása szükségesahhoz, hogy tovább lehessen lépni a tíz éves állami beruházási program meghatározásában. Az tenné kiszámíthatóbbá a piaci szereplők lehetőségeit, ha ismertté válna honnan várhatók a legjelentősebb  megrendelések.


Jelenleg nem látszanak az európai gazdasági térség élénkítését szolgáló uniós gazdaságfejlesztési programokból Magyarországot érintő beruházások. Az Európai Unión kívüli befektetők létesítményeinél a hazai termékgyártók, tervezők és kivitelezők egyre kevésbé kapnak esélyt a közreműködésre. Verseny nélkül jelennek meg az unión kívüli termékek, ahogy a munkaerő és a kivitelezők is  a magyar állam által kedvezményezett befektetők holdudvarában., ahogy gondot jelent az uniós és magyar jogszabályok betartásának ellenőrzésének elmaradása.