Közös magyar-horvát művészeti program

Az eszéki és pécsi  egyetemi kórusok  előadásában lesz hallható két alkalommal is a határon átnyúló uniós program keretében  a Carmina Burana határon innen és túl. 

A CHOIR projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program 2014-2020 társfinanszírozásában valósul meg, amelynek keretében a Pécsi Tudományegyetem kórusai és a Josip Strossmayer Egyetem Eszék-Művészeti Akadémia közös művészeti programokat hoznak létre, többek között előadják Orff: Carmina Burana című művét, amelynek maga a zeneszerző   készítette el két zongorára és ütős hangszerekre  írt változatát. A kórusművet három alkalommal is előadják Pécsett, Villányban és Eszéken, ez utóbbi koncertet az Eszéki Kulturális Központtal együttműködve tartják meg, amikor is a mű  Antoaneta Radočaj-Jerković karnagy vezényletével szólal megi .

E mellett a két egyetem hallgatói megismerik egymás kóruskultúráját. A kórusok a műhelymunkák keretében Kodály Zoltán és néhány horvát zeneszerző jellegzetes népzenére épülő  kórusművét. A két intézmény egyetemi hallgatói egymás zenei kultúrájának megismerésével  nemcsak kibővítik  ismereteiket, de jobban  megismerik  egymás országát is. Ezzel nemcsak a szakmai fejlődésükhöz járul hozzá a program, hanem, a két szomszédos ország közötti kapcsolatok  elmélyítéséhez.

A horvát nemzetiségű lakosság évszázadokkal ezelőtt  otthonra lelt a sok nemzetiségű  Pécsen, a hogy a határ közelében élő magyarok is Horvátországban.. Számos példa van a kulturális együttműködésre, amelyek sok fajta lehetőséget kínálnak a kulturális találkozásokra.


A Carmina Buranát Pécsett   a Kodály Központban  a Pécsi  Egyetemi Kórus, valamit az eszéki egyetem kórusa adja elő. Az est szólistái  Anja Papa, szoprán, Stevan Karanac, tenor Berislav Jerković, bariton. Vezényel Lakner. Tamás. Zongorán közreműködik   Balásy: Szabolcs és Horváth  Krisztián, valamint a  Pannon Filharmonikusok ütősei.

 A SLAVONSKI BRODban a koncert és hangversenyterem ad majd otthont a projekt záróhangversenyének  2022. március 22-én.