Közel negyed évszázados a pécsi Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

A hétfőn induló 24. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemre 26 országból 65 diák érkezik Pécsre.

A négy héten át tartó nyári egyetemre többek között Belgiumból, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Finnországból, Németországból, az Egyesült Államokból, Szerbiából, Spanyolországból, Ukrajnából, Nagy-Britanniából, Kanadából, Horvátországból, Kínából, Romániából, Oroszországból, Franciaországból, Görögországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Svájcból, Olaszországból, Lengyelországból érkeznek a résztvevők.


A tanórák rendszere  öt különböző nyelvi szintet ölel fel,  heti 40 tantermi és tantermen kívüli órát tartalmaz. Kis csoportokban  folyik  az oktatás  annak érdekében, hogy minden diákra  a lehető legnagyobb figyelem irányuljon.  A nyári egyetem különlegessége, hogy minden pillanata  a nyelvtanulásról szól, kezdve a diákok megérkezésétől egészen a záró programig.


Minden csoport három nyelvtanár segítségével  tanul magyarul, ami garantálja a változatos  nyelvi környezetet és a módszertani eszközök sokszínűségét. Emellett a diákok részt vehetnek különböző szabadidős  programokon, egyebek mellett megismerkedhetnek a magyar gasztronómiával, tematikus sétákon vehetnek részt Pécsen,  filmklub és a kiejtésüket fejlesztő fonetikaklub is várja őket, ahol  lehetőségük nyílik nyelvi ismereteik fejlesztésére,  a nyelvgyakorlásra.


A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem oktatói  már évek óta együtt dolgoznak. Többen közülük részt vettek a tananyag fejlesztésében is. A tanórákon a Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládból tanulnak a hallgatók, ami a modellalapú oktatás módszereire épül, s nagy hangsúlyt fektet az élőnyelv tanítására és egyben  lehetővé teszi a külföldi hallgatók kultúrájának bemutatását és összevetését is  a magyar kultúra jellegzetességeivel.  Ehhez kapcsolódva  a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és a Dél-dunántúli régió látnivalóit.