Környezetevédelmi díjak az egyetemnek és Pécsnek

A Virtuális Erőmű Program tulajdonosának kezdeményezésére megalakult az első nemzeti klímavédelmi szövetség, már csak Paks előzi meg a virtuális zöld erőművet, ami 2021-re elérte 2030-as vállalásait.

A Pécsi Tudományegyetem két rangos elismerést is elnyert: az Energiahatékony Mentorszervezet díját ítélték oda az egytemnek, míg a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Energiahatékony Iskola díjat érdemelt ki. Ráadásul a legzöldebb önkormányzat díjat Pécs városa nyerte el.

Közel kétéves előkészítő munka eredményeképpen a Virtuális Erőmű Program 10. jubileumi, a parlamentben megtartott díjátadóján került sor hazánk legnagyobb méretű klímavédelmi és fenntarthatósági szövetségének hivatalos létrehozására. A VEP tulajdonosának ötlete alapján felállított NKSz-ben az ország megyéi és a Virtuális Erőművet üzemeltető Mi6 részvételével a teljes országot lefedő fenntarthatósági hálózat jön létre és épül fel a következő években. A VEP közben minden várakozást felülmúlva nőtt, és 2021-re elérte 2030-as céljait: Paks után hazánk második legnagyobb erőműve lett.

Kelet-közép Európa piacvezető, Európai Bizottsági díjas, ENSz és uniós  jógyakorlat fenntarthatósági mintaprojektje, a Virtuális Erőmű Program (VEP) 10 éves jubileumi, egyben XII. díjátadó gálája is volt.
A Virtuális Erőmű Program  minden várakozást túlszárnyalva olyan mértékben nőtt 2020-2021-ben, hogy  már mostanra elérte a 2030-as céljait. Már csak Paks kapacitása nagyobb, mint a legtisztább magyar erőműé.
 
Ebben a két évben gyakorlatilag szinte az összes önkormányzatot sikerült a program mellé állítani, közben közel  tízszeresére nőtt a benne részt vevő vállalkozások  száma, és elindult a lakossági Virtuális Erőmű Program  is  saját közösség-építési applikációval és az ingatlanok felújítását műszaki szakmailag és állami támogatás  elérését  is segítő új start up-okkal.