Kilenc emelet magas az új kilátó

A Zselic legmagasabb pontján felépült kilátóról, közel 28 méter magasságból láthatók a Zselic, a Mecsek, a horvátországi Papuk-hegység és akár még a Balaton-felvidék  is.

A Zselici dombság legmagasabb pontja, a Hollófészek magaslat Baranya északi részén található, ami  358,5 méterrel a Balti tenger szintje felett található. Itt épült fel a 27,67 méter magas, kilencszintes kilátó, amelynek tetejére 119 lépcsőfok vezet. A tölgyfából ácsolt kilátót acél szerelvények beépítésével tették biztonságossá. Összesen 4464 elemből áll, 62 köbméter fát, és 7,2 tonna acélt használtak fel az építése során. Tiszta időben nem csak a zselici táj és a Mecsek hegyvonulatai láthatók róla, de a horvátországi Papuk-hegység és akár még a Balaton-felvidék jellegzetes formájú hegyei is.


A Hollófészek-kilátóhoz több irányból is vezet út, de kizárólag gyalogosan, vagy kerékpárral közelíthető meg. A legegyszerűbben Nagymátéról indulva, a vadászház közelében található kavicsos parkolóból indulva, másfél kilométer megtétele után a kék négyzet, majd a kék sáv, végül a kék háromszög turista jeleket követve lehet feljutni a Hollófészek magaslatra. Nagymátéig aszfaltozott erdészeti út vezet, amelyen gépjárművel is lehet közlekedni.