Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának

Az innovációk között kiemelt elismerést ért a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont közös pályázata, amellyel a mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkenteni kívánták az ivarsejtek (petesejt, hímivarsejt) és az embriók káros fényterhelését.

A fényvédelem hatékony alkalmazása a Pécsi Tudományegyetem több mint 30 éves humán reprodukciós kutatási hátterére és a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium eddigi kutatási eredményeire támaszkodva valósult meg. A módszer alkalmazásának az emberi embriók maximális védelmének etikai szempontjain túlmutató eredménye, hogy jelentősen megnő az IVF/ICSI eljárások hatékonysága, és csökkenthető a szükséges ismételt beavatkozások száma, valamint a kapcsolódó eljárási költségek. Kiemelendő eredmény továbbá, hogy egy páciens egy stimulációja során az átlagos blastocysta szám 2,7-szer magasabb fényvédelemben részesül, mint anélkül.

A Magyar Innovációs Nagydíj kiírásra 57 vállalat jelentkezett, csaknem másfélszer annyi, mint tavaly. Az elismerésben a jelentős újítást kidolgozó, Magyarországon bejegyzett vállalatok részesülhetnek. Az általuk megvalósított innovációk, az egész világ számára fontosak.