Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen

Közel 200 alkotó részvételével nyílt egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen a Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében.

 

A Magyar Fotóművészek Szövetsége a legjelentősebb fotográfiai egyesület Magyarországon. Alapításától fogva részt vesz a magyar fotográfia népszerűsítésében, kutatásában, pályázataival elősegíti a hazai fotókultúra fejlődését.  A közel háromszáz tagot számláló szervezetben a hazai fotóművészet kiemelkedő képviselői foglalnak helyet, tagjainak jelentős része valamely magyar művészeti díj birtokosa. Hat évtizedes történetük során olyan, a magyar fotóművészetet meghatározó alkotók voltak a tagjai, mint Angelo, Bárány Nándor, Capa, Escher Károly, Kálmán Kata, Kerekes Gábor, Lőrinczy György, Lucien Hervé, Pécsi József, Rónai Dénes és Vadas Ernő.  A Fiatalok Fotóművészeti Stúdióját 1977-ben hozták létre, ami a fiatal magyar fotográfusok legjelentősebb szakmai szervezete. Feladataik közé tartozik fotókiállítások, szakmai rendezvények szervezése, ösztöndíjprogramjuk révén pedig az egyetemi hallgatók művészeti céljainak megvalósításához nyújtanak segítséget.

Az első fotóművészeti seregszemlét Pécsen 1995-ben rendezték meg, 2011-ig kilenc alkalommal a Pécsi Galériában voltak láthatók a hazai fotóművészet meghatározó alkotóinak képei. Most újra visszatértek Pécsre,  két helyszínen - párhuzamosan  -, mintegy 200 alkotó munkáit – közöttük több pécsi - munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a Pécsi Fotótavasz keretében.

A Pécsi Galéria mellett  a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Galériájában a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagjai mutatkoznak be. Ez utóbbi  tárlat érdekessége, hogy a kiállítótér sötétségbe borul, mivel fényinstallációk, fényművészeti alkotások is láthatók itt.

Mindkét helyszínen április 28-ig várják az érdeklődőket.