Képzeletben a Holdig tekernek

„MOON BIKE” címmel 80 napig tartó kihívás célja, hogy együtt, közösen biciklivel jussanak el a Holdra mindazok,  bárhol a világon, akik vállalkoznak arra, hogy letekerjenek  összesen 384.400 kilométert.  


Májusban 40 napos Föld körüli "biciklitúrára" hívták a PTE Nemzetközi Tavasz program szervezői az ország kerékpározóit. A 40.075 kilométert a tervezettnél jóval hamarabb, huszonhat nap alatt tette meg az öt különböző országot képviselő, több mint 170 résztvevő. A projekt védnöke Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.


- Magunk sem gondoltuk volna, hogy ilyen sikere lesz a „Föld körüli bringázásnak” – mondja az ötletadó Király Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának munkatársa. Kitért arra is, hogy a tapasztalatokat összegezve arra jutottak, hogy ennél többre is képesek lehetnek együtt a világ számos pontján a résztvevők.  Szólt arról is, az z egyik kommentelő azt írta az Interneten a Föld körüli kezdeményezés kapcsán, hogy miért nem mindjárt a Holdig tekernek a kerékpárokkal. Azóta sem tudják, hogy ez csak egy cinikus megjegyzés volt, vagy komoly gondolat, mindenesetre ők komolyan vették.


A „Moon Bike” kezdeményezéshez, vagyis a több mint 384.000 kilométer letekeréséhez szobabiciklivel, túra– vagy országúti kerékpárral teljesítő hobbi kerékpározóként és profi versenyzőként egyaránt lehet csatlakozni. Sőt, jön a jó idő, tehát már a vízi-biciklis tekerés sem tűnik megvalósíthatatlannak.


A projektben a Facebookon keresztül lehet részt venni. A tekerés szerelmesei kerékpáros applikáció segítségével a megtett távot screenshot kép formájában, üzenetben vagy bejegyzésként küldhetik el a MoonBike2020 Facebook oldalára. Amennyiben szobakerékpáron indulnak a kihívásban, a kilométeróra kijelzőjének fényképét kell feltölteniük.  


A Pécsi Tudományegyetem a „Zöld Egyetem” projekttel eddig is élen járt a természet védelme, a környezettudatos életforma tekintetében. Így az óvd a természetet gondolatmenetből kiindulva, akár egy klasszikust is idézhetünk a Holdra lépés kapcsán, kicsit módosítva: „Kis tekerés az embernek, hatalmas lépés az emberiségnek”!