Képek a karanténból

A Modern Magyar Képtárban láthatók Pinczehelyi Sándor karanténban készült műveit  bemutató kiállítás.

A KARANTÉNBAN című kiállítás Pinczehelyi Sándor három egymástól formamotívumaiban különböző, de hasonló elv alapján létrehozott  alkotásait mutatja be, amelyek a pandémia idején elrendelt karantén alatt keletkeztek. Ez az alkotói izoláció azonban nemcsak a művek létrehozásának feltételeit, hanem az ábrázolásmód jellegét is meghatározta.

A pázsitrészletek fűcsomóinak grafikus jellegű, organikus, színes mozgását geometrikus kompozíciós vonalak keretezik, s ugyanígy a Lakatos Artúrtól átvett, s a magyar képzőművészetben kiemelt emblematikus tartalmat nyert tulipánmotívum dekoratív megsokszorozásait, alakzatainak egymásra vetítéseit pontosan megszerkesztett, párhuzamos sávok karanténjai rendezik.

Ezeknek az újonnan készült műveknek a tematikájában megjelennek, mintegy visszatekintésként és az életmű önidentitását jelezve, a művész munkáiból korábban már jól ismert motívumok. Így látható a konceptuális fotósorozaton újra a vörös csillag is, amelynek egykori politikai erejét Pinczehelyi Sándor szelídítette képzőművészeti témává.

A kiállítás október 1-től november 3-ig látható.