Jubileumi Coop Rally

A 2006-ban elindított, a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket népszerűsítő szakmai program eredetileg tavaly jubilált volna, azonban akkor a rendezvényt a járványhelyzet miatt el kellett halasztani.


Az immáron 15. alkalommal megrendezett Coop Rally szakmai programja keretében, a több mint 105 autóból álló mezőny  két hús-, egy tésztagyártó, egy állateledel-gyártó üzemet,  egy tehenészeti telepet, egy pincészetet és két COOP szupermarketet keresett fel több mint 800 kilométeres útja során. A verseny kétszázötven résztvevője  a hazai élelmiszeripari, kiskereskedelmi, szolgáltató cégeket képviselték, amelyek a hazai élelmiszer-kereskedelmi piacon évi mintegy kétezer milliárd forintot kitevő terméket értékesítenek és a COOP Csoporttal együtt több mint ötvenezer embernek adnak munkát.
A mára már hagyományossá vált rendezvény  elsődleges célja, hogy felhívják a figyelmet a hagyományokra épülő innovatív hazai élelmiszer-előállítás értékeire, és a magyar termékek vásárlásának fontosságára.


Baranyában  a Bóly Zrt.  csípőteleki tehenészetébe látogattak el a résztvevők. Magyarország legnagyobb szarvasmarhatelepe  Közép-Európa egyik legmodernebb nagyméretű, koncentrált tartásra alkalmas tehenészete, ahol  alacsony környezetterhelés mellett, stressz-mentes környezetben élnek az állatok, akiket GMO mentes takarmánnyal etetnek és Kóser minőséget állítanak elő.  A 3000 tehén által adott évi 35 millió liter tejet a Sole-Mizo Zrt. dolgozza fel.

A  Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo négy  hazai üzemével Magyarország piacvezető tejipari vállalata. Szegeden, Bácsbokodon, Csornán és Marcaliban több mint 400 millió liter tejet dolgoznak fel évente, s mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztatnak. A termékeik előállításához szükséges tejet részben saját, Bonafarm csípőteleki tehenészetéből, részben pedig más magyar termelőktől szerezik be.  Termékeik 30 százalékát  a közép- és kelet-európai, illetve a közel-keleti piacokon értékesítik. Hazánk  legnagyobb magyar tejipari vállalata, a hazai tejfeldolgozó piac 27 százalékát teszi ki. A cég az elmúlt öt évben majdnem 20 milliárd forintnyi beruházást valósított meg, ezzel a duplájára fejlődött.


A Coop Rally keretében különleges eseményre is sor került,  arany- és platina törzskönyves avatásra került sor ugyanis a  csípőteleki  tehenészet négy  tejelő szarvasmarhája is rendkívüli  teljesítményt produkált.A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete 1995-ben alapította újra az Aranytörzskönyvet, amelyet azóta vezet és ma már valamivel több mint 1000 tehén szerepel benne. Az Aranytörzskönyvbe kerülés feltétele, hogy az adott holstein-fríz egyed elérje a 100.000 kilogramm tejtermelést. A  szakma véleménye szerint 1000 tehénből csupán 1 képes teljesíteni ezt a szintet. A platina törzskönyves elismeréshez viszont már a 130.000 kilogrammos tejtermelést kell elérni. A törzskönyvek nem csak a bajnok tehenek nyilvántartását szolgálják, hanem fontos szerepük van a fajtanemesítésben is.

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt. csípőteleki tehenészetének munkája éppen ezért is figyelemre méltó, hiszen három tehenük is bekerült most az aranytörzskönyves elitklubba, míg egy további a platina törzskönyv megszerzésével öregbíti a telephely hírnevét. Csinos nevű tehenük társai közül is kiemelkedik, ő ugyanis a 130.000 kilogrammos termelést is meghaladta eddigi életteljesítményével, amiért platina törzskönyves elismerésben részesült. Mindezt 9 laktáció alatt érte el, egy tejelő napra jutó 36,5 kilogrammos tejtermeléssel.

A Bóly Zrt. ma már  56 aranytörzskönyves és 2 platina törzskönyves holstein-fríz tehénnel büszkélkedhet. A vállalatcsoport kizárólag ezzel a fajtával dolgozik, és több mint 6200 tehénre és 6100 üszőre alapozva folytatja szarvasmarha-tenyésztését 5 telephelyen: Csípőteleken, Ihászon, Csóton, Marcalgergelyiben, valamint Sátorhelyen, ahol a növendék és vemhes üszők nevelése történik.