Jelenléti Pont István-aknán

A keleti városrészben élő, rászoruló családok megsegítése és a közösségfejlesztés az elsődleges célja annak a hamarosan záruló projektnek, amelyet szakmai szervezetekkel együttműködve valósított meg a pécsi önkormányzat.

A pécsi önkormányzat 200 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert el,  rászorulók segítésére. A projekt 2021-es indulása óta a szakmai partnerekkel közösen a keleti városrészben olyan programok  valósultak meg, amelyek hozzájárultak a helyi közösség összetartozásának erősítéséhez. A program november végén  zárul.

– Korábban már több városrehabilitációs projekt is sikerrel valósult meg Pécsen, ezeket a törekvéseket folytatva, indítottuk útjára ezeket a projekteket -hangsúlyozza Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. - A pályázat fő kedvezményezettje az önkormányzat volt, de a programot konzorciumi formában, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel, az Ifjúságért Egyesülettel és a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve  valósultak meg.

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2007 óta végzi segítő tevékenységét a keleti városrészben – mondja Csonkáné Utasi Katalin, az egyesület dél-dunántúli régiójának képviselője. – Most a közösség- és egészségfejlesztés, valamint munkaerőpiaci tanácsadás volt a fő feladatunk. Egyéni és csoportos foglalkozásokat tartottunk, a cél a közösség összetartó erejének fejlesztése volt. A projekt ideje alatt megvalósult programoknkba csaknem 2800 embert vontunk be.

A szeretetszolgálat a továbbiakban kiterjesztené támogatói tevékenységét a térségben, egy úgynevezett Jelenlét Pontot alakítanak ki István-aknán az önkormányzat által biztosított lakásban. Ezzel megteremtődnik a lehetősége annak, hogy a környéken élő, nehéz szociális helyzetben lévő pécsieknek a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjanak segítséget nyújtani.

A városrészben szintén évek óta tevékenykedő Ifjúságért Egyesület a projekt keretében lakáskísérési programot valósított meg.

– Tevékenységünkbe 42, meszesi önkormányzati bérlakásban élő és elsősorban jelentős adósságot felhalmozó családot vontunk be.  A t részben sikerült megoldást találnunk a problémájuk megoldására, a további intézkedést igénylőkre a javaslatainkat az önkormányzat illetékeseihez juttatjuk el. Segítő partnerünk az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ volt, a projekt zárása után ők mentorálják majd ezeket a családokat – emeli ki Sándor Andrea, az egyesület vezetője.

A szervezet emellett a Nevelők Háza Egyesülettel közösen egy 12 alkalomból álló, a szociális kompetenciák és készségek fejlesztésére fókuszáló foglalkozás-sorozatot is kidolgozott. Az Élmény Tár Tanoda a projekt keretében a Meszesen és Pécsbányatelepen élő gyermekeknek szervezett programokat. Ezeket a későbbiekben is szeretnék folytatni, mert úgy gondolják, a helyi és a  városrészekben élő közösségek megerősítéséhez ezen a módon lehet lépésenként haladva, eredményeket elérni.