Japánban vendégszerepel a PTE Pannon Gyermekkara

A Pécsi Tudományegyetem Pannon Gyermekkar, január 9–21. között több alkalommal is fellép Japánban.

Az Osakától 40 kilométerre délre található Kobéban megrendezésre kerülő nemzetközi gyermek, ifjúsági és felnőtt kórusfesztiválra utazott a PTE Pannon Gyermekkara. Január 9–21. között Japán több városában is fellépnek, többek között Tokióban, Osakában, Kiotóban és természetesen Kobéban  a fesztiválon. Műsorukon Schubert-átirat, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Balázs Árpád és Selmeczi György művei szerepelnek, azonban a t éneklik majd, az egyházzene adja a gerincét, valamint karnagyuk, Schóber Tamás egyik kórusművét is előadják. Az utazás költségeit a kórusnak kell állnia, sőt, a szállásköltség jó részét is, ami több mint tízmillió forint, ezért a költségtakarékosság jegyében Japánba a 21 fős kórus megy csupán, négy kísérővel. Az összeg  jelentős részét magánszemélyek adták össze, valamint négy éves keretszerződést kötöttek a kórus  fő támogatójával a Pécsi Tudományegyetemmel.

A négy évvel ezelőtt alakult kórusnak ma már közel száz mű  szerepel a repertoárján, valamint 4–9 éves gyerekekből már az utánpótlásuk kinevelését is elkezdték. Két évvel ezelőtt léptek fel először külföldön,  New Yorkban a Carnegie Hallban, tavaly nyáron pedig a harminc tagú kórus három hetes körúton vett részt a tengerentúlon, kanadai és USA-beli nagyvárosokban léptek fel, a Missoulai Fesztiválon hatszor álltak a közönség elé a húsz állomásból álló turné keretében, melynek során negyvenezer kilométert utaztak és tízszer alkalommal ültek repülőre. Ekkor kapták az újabb megkeresést is Japánból, Kobe városából egy nemzetközi gyermek, ifjúsági és felnőtt kórusfesztiválra.

Van már újabb felkérésük is Új-Zélandról, a nyári amerikai turnén pedig a Carnegie Hall vezetőségével egyeztettek, és a világhírű hangversenyterembe 2021 tavaszára önálló koncertre kaptak meghívást.