Innovációs díjas eLázlap

Az eLázlap rendszer bevezetéséért kórházszervezési innovációs díjban részesült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja.

 

A Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat a Magyar Kórházszövetség minden évben annak az intézménynek ítéli oda,  amelyik pályázatában az előző évben megvalósított szakmai vagy szervezési innovációt mutat be, illetve a kórház működtetésében  jelentős hatékonyságot, eredményességet, vagy beteghozzáférést javító innovációt fejlesztett ki.

Az eLázlap fejlesztésében a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet orvosai is részt vettek, s ezzel egy különleges rendszert vezettek be és fejlesztettek tovább az elmúlt években. Az eLázlapnak keresztelt programban a hagyományos papíralapú lázlapon feljegyzett adatokat elektronikus formában rögzítik a kezelőorvosok és szakdolgozók, továbbá a rendszer lehetővé teszi adatok direkt átvételét a betegellátás során használt elektronikus eszközökből, ezek kézi bevitelére a jövőben nincs szükség.

A módszer számos előnye közé tartozik, hogy kevésbé sérülékeny és olvashatóbb, mint papír alapú elődje, és óránként többszöri adatrögzítést is engedélyez. Ráadásul a gyógyszerfelírás is hatékonyabb és nyomon követhető. Az elektronikusan rögzített adatokkal az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhei is csökkennek, hiszen nincs szükség a papír alapú adatokat elektronikusan is bejegyezni. A gyakorlat azt mutatja, hogy az orvosok és szakdolgozók adminisztrációs ideje 90%-kal csökkent, vagyis nő a gyógyításra fordítható idő.

Minden adatbázis csak annyira pontos és hasznos, mint amennyire pontosak a bevitt adatok. A mindennapi intenzív terápiás vizitek idejének egy betegre eső hányada többszöröse a más osztályon megszokottnak – a vizsgálati eredmények mellett 40-50 betegparamétert kell ellenőrizni minden esetben. A gyógyszerelés, a táplálás, a lélegeztetési és az egyéb gépi terápia dokumentálásának folyamatosnak kell lennie. Ennek érdekében kezdték el a hazai intenzív terápiás ellátásnak megfelelően bővíteni a külföldi szoftvert dr. Jáksó Krisztián vezetésével 2019-ben. A rendszer „éles indítása” óta több mint 4000 beteget kezeltek az eLázlap használatával.