Íme a meglepetés...

Irodalom és zene fonódik egybe a Szabó Balázs Bandája július 12-i koncertjén, amelyen vendégként a a Hasonlatok-koncertlemezen is zenélő Accord Quartet működik közre vonós hangszereken.

A zenekar Csöndkabát című akusztikus, versmegzenésítésekre épülő irodalmi estjén a hagyományos zenekari hangzástól eltérően, vonósokkal kiegészülve kelnek életre a versek. Kedvenc költőik - Pilinszky, Grecsó, Szemlér - mellett Radnóti Miklóst állítják a középpontba, akinek ebben az esztendőben van születése 115. és halálának 80. évfordulója.
 
A Szabó Balázs Bandája először 2014-ben a Müpában, majd 2019-ben az Erkel Színházban és 2022-ben a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatta be nagy sikerrel Csöndkabát című koncertjét, nagy örömünkre szolgál, hogy idén a Pécsi Nyári Színház meghívására Pécsett is látható lesz az előadás.

A zenekar munkásságában mindig is hangsúlyos volt a versmegzenésítések hagyománya, a dalszerző-énekes Szabó Balázs diákkora óta nagy rajongója az irodalomnak és régóta zenésít meg klasszikus és kortárs verseket, akinek 2004-ben megjelent szólólemeze Faludy műveket feldolgozó album volt. Faludy Györggyel közös zenés, irodalmi esteket is tartottak, melyek gerincét Szabó Balázs verséneklései adták.

A zenekar talán legismertebb dala, a Bájoló is egy Radnóti-versfeldolgozás, amit huszonévesen zenésített meg, s rengeteg hívet szerzett ihletett, folkos-kamarapopos saját kompozícióinak, valamint a versekből szőtt daloknak.

„Egy ember lépked hangtalan” címmel 2021-ben, Pilinszky János születésének 100. évfordulójára a zenekar két telt házas koncerttel  emlékezett meg a Nemzeti Színházban.