Idén „kicsiknek és nagyoknak” szól a program

Szeptember 15. és 18. között rendezik meg ebben az esztendőben a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót. A tánc szerelmeseit a Pécsi Nemzeti Színházba várják.

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó középpontjában a gyerekek és a családok állnak ebben az esztendőben. Szeptember 15-én, pénteken a Bozsik Yvette Társulat Csizmás kandúr tanulságos történetével veszi kezdetéti a programsorozat. Másnap szeptember 16-án délután az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat feldolgozásában a Vuk lesz látható. Vasárnap, szeptember 17-én alya Bea Álom, álom, kitalálom című meséjének táncszínházi adaptációját adja elő a Duna Táncműhely, hétfőn, szeptember 18-án a Győri Balett társulat egy interaktív táncos előadással és mozgásfoglalkozással, a Max és Móric csínytevéseit megelevenítő előadással várja a gyerekeket.

A Pécsi Balett nagyszínpadi bemutatóját is hagyományosan a Tánctalálkozó keretében tartja. Dubrovay László Kossuth-díjas Érdemes művész, a Nemzet Művésze: Faust, az elkárhozott című táncdrámájának premierjére szeptember 16-án kerül sor a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. Dubrovay László magával ragadó zeneműve látványos színpadképpel elevenedik meg  a Pécsi Balett táncosai által. A darab koreográfusa és egyben rendezője Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, az előadás  jelmez- és a díszlettervezője Molnár Zsuzsa. Goethe Faust című verses drámája ihlette előadás várhatóan mind a zene, mind a tánc és mind irodalom rajongói számára egyaránt  igazi csemegét ígér.

„Vállalt feladatunk az ifjúság színházi nevelése, a táncművészet népszerűsítése a fiatalok körében, a táncszerető és a táncelőadásokat értő közönség kinevelése és növelése, és egyúttal csodálatos szakmánk utánpótlás-nevelése is, ezért döntöttünk úgy, hogy idén elsősorban a gyerekekre koncentrálunk. A szakmai programokat is a fiataloknak szervezzük majd” – hangsúlyozza Uhrik Teodóra Kossuth-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett ügyvezetője, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó szakmai védnöke.

Mindehhez Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett művészeti vezetője, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó alapító igazgatója a következőket tette hozzá, a programkínálat sajnos szűkebb az utóbbi évekhez képest, hiszen a kulturális szférát is sújtó gazdasági nehézségekkel nekünk is meg kell küzdeni. Örülünk azonban, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával életben tudjuk tartani fesztiválunkat és a táncművészet ünnepével indulhat idén is a színházi évad Pécsett.