Idén is eljött az óraállítás napja

Annak ellenére, hogy sokan nem szeretik, vagy nem értenek  vele egyet, a téli időszámítással járó óraátállítás idén is esedékes lesz.

A hétvégén  megszűnik a nyári időszámítás október 29-én, azaz vasárnap hajnal 3:00-kor 2:00-ra kell visszaállítanza az órát, ezzel mindenki visszakapja azt az egy órát, amit a tavaszi óraátállításkor elveszített. A digitális eszközök maguktól átállnak, az analóg órák esetében viszont mindenkinek magának kell megtennie.

Meddig tekergetjük még a mutatókat, ez egyelőre nagy kérdés. Az Európai Parlament már négy évvel ezelőtt szavazott az óraátállítás jövőjéről, 2021-től - az akkor meghzott döntés értelmében - a nyári és téli időszámítás közti váltás eltörlését javasolták az EU-ban. Ám a döntés joga az egyes tagállamok kezében van, ugyanis a legtöbb országban még mindig folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Magyarország esetében is ez a helyzet, így nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerülne pont az ügy végére. Annyi biztos, hogy az emberek túlnyomó része szeretné, ha megszünne az óraátállítás és a nyári időszámítás maradna végleg.

Az, hogy jövőre végre megszabadulhatunk-e az óratekergetéstől, az kiderül idén. Az Európai Unió úgy döntött, hogy 2024-ben minden országnak döntenie kell, melyik időszámítást választja, a télit, vagy a nyárit.

Hazánkban először a 20. század közepén vezették be a tavaszi és a téli óraátállítást elektromos áram mennyisége  körül kialakult nehézségek miatt, majd eltörölték, és újra csak 1980-ban tért vissza az emberek életébe energiamegtakarítási céllal. Az emberek így ugyanis jobban ki tudták használni a napsütéses órákat, és kevesebb áramot használtak.

A kétezres évek elejétől egyre több kritika érte az óraátállítás intézményét, ami hatással van az emberi szervezetre, és akár a hormonháztartást is felboríthatja. Egyes kutatások szerint a tavaszi óraátállítás utáni első éjszakán nagyjából 40 perccel kevesebbet alszanak az emberek. Az emberek szervezetére rossz hatással van, hamesterséges módon megbolygatják az évmilliók során kialakult biológiai ritmust. Éppen ezért 2019-ben az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, a határozat szerint minden ország maga dönthetné el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e véglegessé tenni.

Az uniós tagállamok eredetileg 2021-ig kaptak időt a döntésre, ám a Covid-járvány miatt, majd az ukrán-orosz háború miatt eltolták a határidőt. A jelenlegi információk szerint talán 2025-ben újra terítékre kerülhet az óraátállítás kérdése.