Hiány és emlékezet

A 20. századi modern építészet meghatározó alakja, Breuer Marcell emlékére nyílik kiállítás Pécsen.


November 9-től a Zsolnay Negyed m21 Galériájában megtekinthető emlékkiállításon a vílághírű építész legismertebb épületeinek makettjei mellett, tervrajzai és fotódokumentumai mellett az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum, a Syracuse University Breuer-archívumaiból, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is kiállításra kerülnek. A bútorok közül olyan ikonikus modellek is helyet kapnak a teremben, mint a Vaszilij-szék vagy a Breuer New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, 1954-es gránit íróasztal, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik kulcsdarabja.

Az életének fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját felvonultató anyag különlegessége, hogy a korabeli sajtóanyagok segítségével a családtörténet fennmaradt dokumentumait is bemutatja, illetve felidézi annak a több mint harminc éven át zajló levélváltásnak néhány emlékezetes momentumát, amelyet Breuer pályatársával, Major Mátéval folytatott.

A Janus Pannonius Múzeum birtokában lévő levelezése betekintést nyújt magán és szakmai életébe. E  mellett a kiállítás annak a szellemi örökségnek - a pécsi építészek, építészhallgatók munkáiban, Pécs arculata - ami Breuer Marcell életműve részeként a városon nyomott hagyott.
 
Breuer Marcell 1902. május 21-én született Pécsett, és itt is nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban. A század első évtizedeiben bútortervezőként szerzett nevet magának, majd miután 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, építészként vált ismerté, de kapcsolatát a szülővárosával egészen haláláig megőrizte.

A kiállítás ezeket a kettősségeket villantja fel: a bútortervező és brutalista építész stílusjegyei, a világpolgár és Magyarország kapcsolatát. E mellett azt is, hogy a világhírű építész haláláig Magyarországhoz és szülővárosához is szorosan kötődött, tartotta a kapcsolatot barátaival. Pécs, akkori vezetői egy múzeum tervezésére felkérték,  de erre betegsége miatt már nem kerülhetett sor.