Határtalan Vince-nap

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Pázmány Péter utcai központi telephelyén  rendezték meg a hagyományos  Vince-napi ünnepséget.

A hagyományokhoz híven idén is megtartották az Egyetemi Borbirtokon a szőlőtermést jósoló Vince-napi ünnepséget, amelyen részt vett az egyetem rektora Miseta Attila, a kutatóintézet elnöke, Madaras Zoltán és kutatási igazgatója Teszlák Péter, valaminta a horvát pécsi konzul, Drago Horvat, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, Őri László, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke, Rittlinger József. A szőlőtőkéket és az újbort Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke áldotta meg, majd a jelenlévők megmetszették a kolbásszal, hurkával gazdagon díszített tőkéket.

A szőlőművelés egy rendkívül munka igényes, nagy szakértelmet igénylő tevékenység. Hasonlóan a többi mezőgazdasági ágazathoz, erősen kitett az időjárásnak. Ezt jól példázza az elmúlt esztendő, amikor is a viszontagságos időjárási körülmények miatt nem voltak könnyű helyzetben , a szőlészek, borászok. Az idei kicsit jobban indul, a sok csapadék várhatóan kedvezően hat majd a szőlőre is. A hideg, fagyos idő is, hogy gazdag termést szedhetnek le majd a tőkékről az ültetvényeken. Ahogy a  mondás tartja, ha fényes Vince, megtelik a pince.

A Vince napi első metszéssel pedig elindul a munka  az ültetvényeken.Ilyenkor a lemetszett vesszőket beviszik a melegre és vizbe teszik azokat, a kihajtott rügyek megmutatják, hogy milyen állapotban van a szőlő, milyen termés várható.

 

Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el térségünkben. A borhoz való kötődését nevének hangzásából eredeztetik: Vincent – vinum (jelentése: bor). Január 22-e Vince napja, ami igencsak jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ekkor jósolják meg milyen szüret várható. E nevezetes naphoz kapcsolódó szokások fontos szerepet játszanak az szőlészek  életében, a borvidékeken a mai napig őrzik a hozzá  kapcsolódó hagyományokat.

A Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „vincevessző”, amelynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. A hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. A legelterjedtebb népszokás szerint pedig sok bort kell inni Vince napján, ha azt akarjuk, hogy ősszel jó termés legyen.

(fotó: Csortos Szabolcs)