Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be

A Körber Hungária ipari napelemes rendszert telepített pécsi gyárának tetőire és hőszivattyúshűtő-fűtő technológiát vezet be egy gyártócsarnokban.

A több mint hárommillió euróból megvalósult beruházással évi legalább 450 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, a tervek szerint a jövő év végére a világ valamennyi Körber vállalata, így a pécsi is, karbonsemlegesen működik majd.

Pécs egyik legnagyobb napelemes rendszere kezdte meg az áramtermelést az idén harminc éves Körbernél. A három focipályányi, több mint 11 ezer négyzetméter felületű naperőmű az üzemcsarnokok tetőszerkezetére került.

„A környezettudatos működés és a fenntarthatóságra törekvés központi helyet foglal el a Körber üzletpolitikájában. Globális célunk, hogy 2025 végére a cégcsoport valamennyi telephelye szén-dioxid-semlegesen működjön, beleértve természetesen minket is. A többletköltséget vállalva évek óta kizárólag megújuló forrásból származó elektromos áramot vásárolunk, napkollektorokkal állítjuk elő a meleg vizet, megépítettük a régió legnagyobb villanyautó-töltőbázisát, energiahatékonysági beruházások sorát végeztük el és a vállalati bónuszcélok között kiemelt helyet kap a környezetvédelem” – foglalta össze a nagyberuházás előzményeit Zalay Buda ügyvezető.

A Körber napelemes rendszere minden tekintetben impozáns. Az együttesen 4570 panelből álló, 2450 kWp villamos teljesítményű rendszer hozzávetőlegesen 500 átlagos méretű, családi házra szerelt napelemes rendszerrel egyenértékű. A becslések szerint az iparvállalat tekintélyes áramigényének 25-30 százalékát fedezi majd éves szinten.

Ezen felül hamarosan elkészül egy másik jelentős energetikai fejlesztés is, amelynek keretében a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert építenek ki  a forgácsolócsarnokban. Az üzemrész CNC gépei jelentős hulladékhőt termelnek, ami télen előnyt és fűtőanyag-megtakarítást jelent, nyáron viszont sokszor elviselhetetlenné válik a hőség a csarnokban. A nagy teljesítményű, villamos hőszivattyúk azonban megoldást nyújtanak erre a problémára. Ezentúl a meleg hónapokban hűtött csarnokban dolgozhatnak a munkások  forgácsoló üzemben, télen pedig teljes egészében kiváltható általa a gázfűtés.