Harminc éves a Pécsi Napok

Az egész várost megmozgató, ingyenes fesztivál könnyűzenei koncertekkel, gasztro-utcával és kísérőprogramokkal várja a látogatókat Pécs belvárosában szeptember 22-26. között.

Az idei rendezvényt egy tematikus nap, a Pécsi Tangó Ünnep teszi különlegessé. Ennek apropója, hogy Pécsett újra „engedélyezik” a tangót, ráadásul egy hatalmas latin fiesta keretében, ahol tánc, zene, tangó-flashmob, dél-amerikai kiállítás, valamint az argentin gasztronómia és borok legjava vegyül! Miért most? 1922-ben Pécs Szabad Királyi Városában betiltották a tangót. Mivel a rendeletet jogilag sohasem vonták vissza, az elméletileg ma is érvényben van. A tiltó rendelet 100. évfordulójához közeledve hivatalosan is megsemmisíti a pécsi közgyűlés a rendeletet az argentin követ társaságában. Ezt színesítik a Pécsi Tangó Ünnep zenés-táncos programjai szeptember 23-án.A hagyományokhoz híven a koncertek helyszíne a Széchenyi tér lesz, míg a gasztronómiai- és kézműves utca a szokásos módon a Sétatéren várja a jó borok és finom falatok kedvelőit.

A nyitó napon, szeptember 22-én  lép fel az elmúlt negyven év egyik legsikeresebb magyar rockzenekara, a Bikini a legnagyobb slágereivel és újabb dalokkall, ahogy  Hrutka Róbert is a Művészetek és Irodalom Házában. Geszti Péter megújított Best of Geszti műsora a legsikeresebb Rapülők, Jazz+Az, Gringosztár és Létvágy dalokat sűrítő koncertjére  szeptember 25-én kerül sor. Az alapvetően autentikus cigány zenét játszó Parno Graszt zenekart szeptember 26-án  hallhatják a pécsiek. A zárónapja ismét a Bor és Dal Ünnepének ad otthont a Széchenyi tér, amelynek keretében  az immár  25. alkalommal megrendezésre kerülő  Európai Bordalfesztivál férfikarai is fellépnek.

A Pécsi Napok együttműködő partnere az 5. Pécsi Tanuló Város Fesztivál, amelynek keretében fellép a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, a Kubalibre, valamint Frank Adél divatbemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők. Emellett lesznek workshopok, gyerekprogramok és közel 50 civil szervezet, cég és intézmény várja előadásokkal, bemutatókkal az érdeklődő diákokat, felnőtteket.