Harminc éves a Néptánccal a Gyermekekért Alapítvány

A  Néptánccal a Gyermekekért Alapítvány három évtizedes jubileumát gyermek táncházzal, a rajzpályázat eredményhirdetésével, kézműves foglalkozással, kiállítás megnyitóval ünnepli október 30-án.

 

Az október 30-i ünnepi eseményen kerül sor az alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából kiírt rajzpályázat eredményhirdetésére, valamint ekkor nyílik meg a beérkezett alkotásokból álló kiállítás a PKK Szent Mihály Házában. A felhívásra több, mint száz rajz - még Gyuláról is - érkezett. A jubileumi rendezvényen részt vesz a Molnár-család is, akik több generációval képviseltetik magukat. A táncházat  Molnár János fia, Péter és felesége Györke Eszter vezeti, unokái - Bence (a Fölszállott a páva döntőse) és Luca  - pedig táncolnak.


A Néptánccal a Gyermekekért Alapítványt Molnár János és a Szivárvány Gyermekházban működő gyermektánccsoport szülőközössége alapította 1991-ben azzal a céllal, hogy elősegítsék a gyermekek népzenei, néptáncos képzését, majd az alapító szülők gyermekei felnőve a Mecsek Táncegyüttest erősíthessék hosszú éveken keresztül. Az alapítvány jelenleg is eredeti céljának megfelelően működik.

Szintén Molnár János aktív közreműködésével 2003-ban  elindították a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskolát, amelyben már tanárok közreműködésével magas színvonalú képzést valósíthattak  meg, ezzel még inkább biztosítva a Mecsek Táncegyüttes utánpótlását. Célcsoportjuk a 6-18 éves gyermek és ifjúsági korosztály volt.

Az alapítvány, az iskola, a Gyermekház, valamint a Mecsek Táncegyüttes összehangoltan és eredményesen együttműködésének  köszönhetően napjainkig három korosztály is a felnőtt együttes  utánpótlását jelenti. Ugyan változott a fenntartó, de az alapítvány eredeti céljai és feladatai változatlanok, ezek a képzés, tehetséggondozás, rendezvényszervezés.

Molnár Jánosnak pedig  a  hosszú évek óta végzett közösségi munkája elismeréseként 2021-ben Pécs önkormányzata Városháza Emlékérmet adományozott.