Hármas ünnep a Bóbitában

Sramó Gábor a Victor Vasarely-díjat, a Czéh Dániel bábszínész a Hang Gábor díjat vehette át, a Bóbita Bábszínház negyedszázados jubileumát ünnepli.


 A Bóbita Bábszínházban végzett 25 éves vezetői pályafutásának, a hagyományos és kortárs kulturális és művészetpedagógiai nevelés során elért sikereinek, valamint Pécs kulturális értékeit erősítő művészeti tevékenységének elismeréseként a Victor Vasarely-díj kitüntetést, Pécs művészeti díját adományozta Pécs önkormányzat Sramó Gábornak.


Az elismerést  a  Farsangoló HANGoskodás  keretében, a  marosvásárhelyi Ariel  Ifjúsági és Gyermekszínház Fogadó a Kiváncsi Hörcsöghöz című bábjátéka után  vehette át Sramó Gábor.


– Ez  nemcsak az én szakmai sikerem, hanem az egész bábszínházé, a társulaté, a csapatmunkánké –  hangsúlyozta Sramó Gábor, a díj átvételét követően.

 

Majd ő is díjat adott át, a társulatét. Ebben az esztendőben a bóbitások Czéh Dániel bábszínésznek szavazták meg a Hang Gábor-díjat. A bábszínházat formázó dobozba könyveket helyeztek el, jelezve  társulati taguk a bölcsésztudományok felöl érkezett.

 

Sramó Gábor Pécsett született, s a Nagy Lajos Gimnázium irodalom-dráma tagozatos osztályába járt. Ott dőlt el végleg, hogy egy életre a színházzal jegyzi el magát. Aztán, amikor 1984-ben,  ismét  indult bábszínész képzés a Bóbitában, egy barátjával közösen jelentkezett.  Kós Lajostól leshették el a szakma alapjait. A képzés ideje alatt azonban nemcsak tanultak, hanem csoportos szereplőként, segédszínészeként is alkalmazták őket. A végzést követően hét évig bábszínész volt, de közben már rendezhetett is, s ekkor vált számára egyértelművé ez az igazi útja.

 

Mindeközben elvégezte a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-népművelés szakát, ahol 1988-ban diplomázott.  Néhány éves  kecskeméti és prágai kitérőt  is tett, majd  ismét visszatért Pécsre, ahol 1994-ben művészeti vezetője, majd a Bóbita  Pécsi Nemzeti Színháztól  való leválást követően, 2004 óta  igazgatója lett, s tölti be ezt a posztot a mai napig.