Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban

Magyar nyelven indította el 14 diák részvételével a közelmúltban az ápolás és betegellátás alapképzési szakon belül a gyógytornászképzést a Pécsi Tudományegyetem a vajdasági Zomborban.

 

A magyar nyelvű népesség megtartásához és boldogulásához kiemelten fontos, hogy az oktatás anyanyelven is elérhető legyen, az óvodától a felsőoktatásig. Az egészségtudományok területén ennek érdekében hozta létre a pécsi egyetem a képzési központot, amiben most egy újabb szak indult, gyógytornászokat is képeznek. A gyógytornász szak a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának legnépszerűbb képzése, amelyet Magyarországon három helyszínen Pécsett, Szombathelyen és Zalaegerszegen is oktatnak. A kihelyezett tagozat működtetéséhez szükséges infrastrukturális feltételek megteremtésében a kar továbbra is támaszkodik a zombori Magyar Polgári Kaszinóra, amellyel nyolcadik éve, testvérintézményekként működnek együtt.

 

Több mint egy évtizede az ápolás és betegellátás alapképzési szakon belül elsőként az ápolóképzése kezdődött el Zomborban, amit a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság támogatásával az Oktatási Hivatal 2015-ben vett nyilvántartásba. A kihelyezett tagozat lehetőséget teremt hazánk és Szerbia közötti kapcsolat elmélyítésén túl a határon túli magyarság magas színvonalú képzésének támogatására, egyben esélyt adva részükre, hogy a végzettség megszerzését követően anyanyelvükön vehessenek részt vegyenek az egészségügyi ellátásban.

 

Az első ápoló szakirányú évfolyam nappali tagozaton 2016. szeptemberében 8 fővel indult el, és ez idáig negyvennégyen folytatták tanulmányaikat Zomborban. Levelező tagozaton az első ápoló évfolyam 2018 szeptemberében indult el, eddig összesen tizennyolcan iratkoztak be erre a képzésre. Öt évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem a magyar nyelven folyó ápolás és betegellátás alapképzési szakon belül gyógytornászképzés indítására is lehetőségét kapott Zomborban, ami nappali tagozaton ez év szeptemberében indult el.

 

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács jelenleg elfogadás alatt álló közoktatási és felsőoktatási stratégiájának fontos eleme a kihelyezett képzési központok kérdése. Elsősorban a képzések elfogadtatásával és az itt megszerezett diplomák honosításának megkönnyítésével tudják segíteni, hogy a szabadkai, a zentai, valamint a zombori központok eredményesebben működhessenek.