Gyászol a művészvilág

Gyászol a művészvilág, elhunyt Pandur József festőművész, művésztanár.

Pandur József nyugalmazott főiskolai tanár, festőművész, művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely megalapítója és vezetője 82 éves volt.

A pécsi Tanítóképző Intézetben, majd az egri Pedagógiai Főiskolán tanult. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1969-ben diplomázott. Először a pécsi Tanítóképző Főiskolán, majd nyugdíjba vonulásáig a Janus Pannonius Tudományegyetem rajz tanszékén tanított rajzot és művészettörténetet.

Számos önálló kiállítása volt, több alkalommal vett részt külföldi tanulmányúton. A klasszikus festészeti értékek őrzőjeként munkálkodott. Műhelyében elsősorban a táj és az ember harmóniáját kifejező kompozíciók, portrék, csendéletek készültek.

Megalapítója volt a Pécsi Grafikai Műhelynek és a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelepnek.

Magas színvonalú oktatói és kiváló szakmai munkásságát állami és egyéb kitüntetései is fémjelzik. A Művészeti Nívódíj mellett az MTA Opus Mirabile kollektív díjában, Apáczai díjban jutalmazták tevékenységét, Pécs önkormányzata  Városháza Emlékéremmel ismerte el munkásságát.