Goda Gábor az idei Eck Imre-díjas

Az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma Goda Gábor koreográfusnak ítélte oda az idei Eck Imre díjat, aki szemléletmódjában és alkotói világlátásának szellemiségében méltó folytatója a Pécsi Balett alapítója által teremtett táncművészeti kultúrának.
 
A pécsi önkormányzat 2005-ben hozta létre az Eck Imre Közalapítványt, Eck Imre munkásságának és emlékezetének életben tartására. Egyidejűleg díjat  is alapított a neves koreográfus művészetének méltó folytatói, szemléletmódjának, színház-alkotói tevékenységének továbbfejlesztői elismerésére. A neves balettművész  nevéhez kötődik a Pécsi Balett megalakulása, s közel 30 évig annak igazgatója, művészeti vezetője, az 1980-as évek végéig koreográfusa volt. Munkássága Pécs kulturális és szellemi életébe új színt, új szemléletet hozott, ami hozzájárult a kortárs művészetek értőbb befogadásához, megismeréséhez. Művészeti- szellemi identitása elválaszthatatlan egymástól, ahogy életében, úgy  várhatóan  50-100-200 év múlva sem lehet Pécs kultúrájáról beszélni Eck Imre és a Pécsi Balett nélkül.


Az idei díjazott, Goda Gábor hídtervezőnek készült, ám harmadévben megszakította egyetemi tanulmányait és 1981-ben megkezdte színházi és tánctanulmányait az M. Kecskés András vezette Corpus pantomim-együttesben. Másfél évig a Kecskeméti Katona József Színház mozgásszínház tagozatának volt tagja.  


Tanult mozgásszínház rendezést, kontakt improvizációt, majd 2005-ben, huszonöt éves szakmai múlttal a háta mögött koreográfusi diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Saját társulatát, az Artus Kortárs Művészti Egyesületet 1985-ben hozta létre. Kontakt improvizációt pedig 1989-től oktat Magyarországon és külföldön. Eddigi művészi pályája egyszerre képviseli a magyar és európai értékeket, a művészeti ágak komplexitásában és egymást erősítve fejezi ki az emberi élet érzelmi-gondolati világát, szolgálja az alkotás és a befogadó értő kapcsolatát. (fotó: Schiller Kata)