Gazdag leletanyagra leltek a régészek

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata során a reméltnél is nagyobb arányban kerültek elő leletek.

Antropológusok és régészek közreműködésével 2020. augusztusában kezdődött meg a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata. Az Agrárminisztérium támogatásával, mintegy öt éven át zajló munkálatok során a pécsi Janus Pannonius Múzeum régészei és a Szegedi Tudományegyetem antropológusai végeznek régészeti feltárásokat, melynek során felnyitják a tömegsírokat, különválasztják a bennük talált csontvázakat, azokat osztályozzák, elvégzik  antropológiai morfológiai vizsgálatukat, valamint régészeti leletmentést végeznek.

A tömegsírok feltárásának elsődleges célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően új interaktív kiállítás keretében mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét. A célok között szerepel, hogy a mohácsi csata 500. évfordulóján keresztény szertartás keretében kaphassák meg a végtisztességet a megalázó módon eltemetett mártíroknak, ennek érdekében számos fejlesztésre is sor kerül a jövőben. Olyan emlékhely létrehozása szerepel a tervek között, amelyik egyszerre állít emléket az 1526-os vesztes és az 1687-es győztes nagyharsányi csatának.     

Az öt tömegsír közül az első feltárása várhatóan nyár végére, ősz elejére fejeződhet be. Az eddigi munkálatok során a reméltnél is gazdagabb leletanyag került elő a földből, annak tisztítása és vizsgálata a következő időszakban kezdődik. A III. számú tömegsírban nyugvókról már most is vannak előzetes feltételezések, a csontokon talált  sérülések kivégzésre utalnak, de ezeket alapos laboratóriumi munkával kell megerősíteni a következő egy évben.