Gasztronómiai forradalom indult Pécsen

Egy különleges kezdeményezés keretében az ország legkiválóbb cukrászai tartanak a work-shopokat a Baranya megyei városban.


A kezdeményezés lehetőséget teremt arra, hogy ezentúl  akár egy, két nap alatt el lehet sajátítani a tányérdesszertek, pohárkrémek vagy épp a francia leveles tészták elkészítésének legtitkosabb trükkjeit.

A  Mandulás Work-shop és Desszert Műhely története 2020 novemberében kezdődött. Bérces-Nagy Zsuzsanna, desszertcukrász, tulajdonos kezdetben csak stressz-levezetésnek használta a sütést, ám hamar azt vette észre, hogy bár cipőmániás, mégsem azokat vásárolja, hanem a sütési kellékeket.

„Négy éve kezdődött nálam a cukrász őrület, amikor elmentem egy work-shopra. Annyira jól sikerült, hogy mikor kijöttem arra gondoltam:„Úristen, így is lehet sütni?”, teljesen más dimenzióba kerül a cukrászat számomra. Kezdetben csak otthon sütöttem, aztán egyre többen kérték tőlem, hogy süssek nekik is, így szép lassan megfogalmazódott bennem a Mandulás Workshop és Desszert Műhely ötlete. Szintet akartam lépni és elkezdtem keresni egy üzletet – idézte vissza a kezdeteket..

Az elegáns hangulatú francia desszertüzlet Pécsett a Ferencesek utcájában található. Külön work-shop, valamint külön vendégtér található benne, de egy  műhelyt is kialakítottak benne.  Az elmúlt esztendőben évben már öt teltházas work-shopot tartottak a falai között.

„Már az elejétől az volt a terv, hogy ne csak egy műhely jöjjön létre, ahol tortákat, desszerteket készítünk, hanem egy olyan oktatóközpont, ahol Magyarország legjobb cukrászai tanítják az idelátogató részvevőket” –  emeli ki az üzlet tulajdonosa és az ötlet megálmodója, Bérces-Nagy Zsuzsanna, aki tizenöt éve vesz részt a   felnőttképzésben.

A különleges desszert tanfolyamok oktatói elismert szakemberek, sokan, több helyen is oktatnak, ám van, aki csak Pécsett, a Mandulásban.

„Olyan oktatókat szerettem volna ide hívni, akikért érdemes Pécsre jönni, akár az ország más pontjáról is. Fontos volt, hogy mindenki megtalálja a számára szimpatikus oktatót, és az általa képviselt tematika is hasznos legyen, akár egy háziasszony, akár egy profi cukrász számára. Így kezdtünk el dolgozni Jakabfi Dáviddal, Vasas Nellivel, Surányi Judittal, Vajda Ágival, vagy éppen Ötvös Zsuzsannával,  ez utóbbi hölgy  kifejezetten csak nálunk tart work-shopokat. Zsuzsi a budapesti Laurel étterem cukrásza, Jakabfi Dávid régóta ismert a különleges tányérdesszertjeiről, Vasas Nelli a csodálatos esküvői tortáiról, de mindenki a legjobb a maga területén” – hangsúlyozza Bérces-Nagy Zsuzsanna.

Kitért arra is,  ugyan az oktatók maradnak, de a témakörök folyamatosan változnak, amelyeket, közösen találnak ki a cukrászokkal figyelve arra, hogy ki, miben a legjobb. A recepteket az oktatók állítják össze, odafigyelve arra, hogy  bárki számára elkészíthetők legyenek, így tényleg mindenki – akár egy teljesen kezdő is – részt vehet a tanfolyamokon. A cél, hogy a tanulók elégedetten távozzanak, és ne csak azért, mert hazavihetik az elkészített desszertet.