Folyamatosan zajlik a károk felmérése

Mintegy 2085 kárbejelentés érkezett az egyik magyar biztosító társasághoz, ami ellsősorban Budapesten, Komárom és Baranya megyében pusztított.


A hétvégén,  néhol cseresznye, vagy annál is nagyobb méretű jéggel érkezett vihar söpört végig Magyarországon,  ami leginkább Budapesten, valamint Komárom és Baranya megyékben, ez utóbbiban Sellyén, Drávaiványiban, Okorágon és Kákicson okozott jelentős kárt, az eddigi felmérések szerint Sellyén több mint négyszáz, javarészt magán-, kisebb részt önkormányzati és egyházi tulajdonban lévő épület teteje sérült meg. Folyamatosan zajlik a megrongált tetők javítása, fóliázása, a munkálatokhoz több baranyai önkormányzat is hozzájárult már eddig. A kárfelmérés folyamatosan zajlik, azonban az már bizonyos, hogy teljes cserére szorul a kákicsi Kiss Géza-emlékház teteje, súlyosan megsérült a sellyei templom és parókia, valamint a drávaiványi fakazettás templom.

A Katolikus Karitász országos központja és a Pécsi Egyházmegyei Karitász közösen, összehangoltan nyújt segítséget a következő időszakban a Sellyei járásban a jégkár enyhítéséhez. Vasárnap délelőtt két helyszínről indítottak élelmiszeradományt az érintett településekre, ahol összesen több, mint 3000 ember él. Pécsről két teherautónyi palackozott vizet, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, valamint a székesfehérvári raktárból egy mikrobusznyi friss pékárut, tartós élelmiszert szállítottak a térségbe. Drávaiványiban egyebek mellett a Karitász vállalta az építőanyag-felajánlások helyszínre szállítását is. E mellett önkéntesei a sérült háztetők ideiglenes helyreállításában segédkeznek. A Katolikus Karitász mellett a református egyház a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével  is gyűjtést indított a jégvihar baranyai károsultjainak, a rászoruló családoknak és a kárt szenvedett református közösségeknek, templomok, parókiák megsegítésére.

A  viharban nemcsak  családi házak sérültek meg, hanem a mezőgazdasági termelőket is jelentős kár érte a térségben. Több tíz ezer paprika és paradicsom palánta, több hektárnyi dinnye és kukorica esett áldozatául a heves jégesőnek.