Fogynak a vadmacskák a Gemencben

A Duna alsó szakaszát képző Gemenc vadmacska populációja eltűnőben van.

A vadmacskák elterjedése az elmúlt évtizedekben keletre tolódott, a Dunántúl jelentős részéről eltűntek. A gemenci ártéri terület vonzáskörzetében és puffer zónájában az ember által épített terület nagysága megnövekedett. Az itt  élő házi macskák egyre nagyobb számban fordulnak elő Gemencben is.

A Gemenc Zrt. dolgozóinak beszámolója  szerint  a gemenci árteret átszelő 55-ös főúton, valamint a vasút mentén  egyre kevesebb vadmacskával találkoznak, s lesznek azok baleset áldozatai.  Az is tapasztalják, hogy egyre több a keverék  - házi és vadmacska macska – alomból született utód, félő, hogy már tiszta vonalú európai vadmacska nem is fordul elő Gemencben.

Az elmúlt év őszén indult felmérés  elsődleges célja, hogy a szakemberek  információt gyűjtsenek a Gemencben élő macskafélék jellegéről, számáról, a tényleges tiszta vonalú európai vadmacska pontos élőhelyeiről és számáról. A felmérés során  ez év januárjától élve fogó csapdákat is kihelyeztek  a genetikai vizsgálatok  elvégzése miatt, valamint, hogy szőr- és esetlegesen ürülékmintákat gyűjthessenek.

Eddig két alkalommal sikerült ismert előfordulási helyeiken vadmacskát befogni, és mintát venni. A tényleges genetikailag tiszta faj jelenlétét csak a vizsgálatok elvégzését követően tudják biztosan  állítani. A genetikai vizsgálatokat a Kaposvári Egyetem végzi majd el. Az élve befogott példányoknak lemérik a súlyát, a testük hosszát, valamint a farkuk hosszát is, ami meglehetősen nehéz feladat az állatok vadsága miatt , éppen ezért fogva tartásukat a fellépő stressz miatt a minimálisan  fél órára csökkentették.

A szakemberek bíznak abban, hogy közel 20 év után újra sikerül majd erről a kisragadozóról és előfordulási helyeikről a Gemencben ismét megbízható adatbázist készíteni.
(fotó: Kövesi Sándor)