Finisszázzsal zárul a Csontváry 170 kiállítás Pécsen

A magyar festészet talán legeredetibb mesterének, Csontváry Kosztka Tivadar életművét bemutató  tárlat november 5-én vasárnap zárul Pécsen.

A finisszázs nyitányaként pénteken, november 3-án a Kreatív Zenei Műhely ad elő zongorán, hárfán és fuvolán a nagyteremben, illetve az egyes képek előtt a festményekhez kapcsolódó zeneműveket és különleges zenei rögtönzéseket, illetve részleteket idéznek fel a nagy festőnk írásaiból.

November 4-én, szombaton pedig Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös zenés-verses estje, a Kártyajáték lesz látható a Csontváry 170 kiállításban. Az előadás a nézők által kihúzott kilenc kártyalap mentén formálódik.  A 32 lapos csomag kártyáin csak egy-egy szó, félmondat található, s ezekhez kapcsolódnak a történetek, versek, dalok, személyes élmények, olyanok, amelyeket nem árulnak el előre egymásnak sem.

A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra emlékezve  közös kiállítást rendezett. A festőgéniusz képeiből rendezett együttes tárlat három hónapig Budapesten a Szépművészeti Múzeumban volt látható, majd ezt követően egy negyed éven át Pécsen, az idén 50 éves Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában tekinthették meg az érdeklődők.

A  mintegy 40 művet felvonultató kiállításon még november 5-ig együtt – sőt egymás mellett – lesz látható Csontváry Magányos cédrusa és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban festménye, az óriási méretű Baalbek és A taorminai görög színház romjai alkotások, a Jajcei vízesés és a Schaffhauseni vízesés, a Jajcei villanymű éjjel és a Villany világította fák Jajcéban, valamint a két önarckép is.

Vasárnapig  naponta látogatható a Csontváry 170 kiállítás a JPM Csontváry Múzeumban, Pécsen, a Janus Pannonius utca 11. szám alatt.