Filmvetítés zárja az ünnepi programok sorát

Változékony, de enyhe lesz az időjárás a hosszú hétvégén. Vasárnapra megszűnik az eső és hétfőn, a nemzeti ünnepen már általában napos időre lehet számítani.

 

Október 23-án ünnepi műsor, koncert és filmvetítés is lesz Pécsen. Az események sora 48-as téren indulnak és a Kodály Központban zárulnak az ünnepi események. Szabadság, Szerelem! – ezt a nevet viseli a koncert, amit a pécsi közönség 17 órától hallgathat meg a 48-as téren. Az előadás történelmi visszatekintés a jelentől az államalapításig. Mikor hogyan küzdöttünk a szabadságunkért, hogy alakultak emberi sorsok, szerelmek évszázadaink nagy fordulópontjain? Presser, Révész, Charlie, Hobo, Dés, Tolcsvay, Bródy, Szörényi dalai, az István a király rockopera részletei bizonyítják, hogy szerzeményeik kiállták az idő próbáját és most is aktuálisak. Az ünnepi műsor és koszorúzás 18 órakor kezdődik a 48-as téren, az 56-os emlékműnél, ahol a város polgármestere, Péterffy Attila mondja el az ünnephez kapcsolódó gondolatait. Ezt követően a VASP – Összevont Diákszínjátszó Csoport műsora lesz látható.

 

Este a Kodály Központban a Megáll az idő című filmet vetítik. Gothár Péter és Bereményi Géza kultfilmje Köves István sorsát mutatja be, aki a forradalom leverése után disszidál, a családja pedig itthon marad. Mindez 1963-ban történik. A nagyobbik fiú (Pauer Henrik) orvosi egyetemre készül, a kisebbik, Dini (Znamenák István) pedig csajozni, lázadni. Szukics Magdába (Iván Anikó) szerelmes és Pierre-t (Sőth Sándor), az iskola lázadóját bálványozza. A bulikban dübörög az amerikai rock and roll…

 

A legtöbb üzlet a hétfőn zárva lesz, vasárnap is több áruház rövidebb nyitva tartással várja a vásárlókat. A helyi járatos buszok október 23-án a szabadnapokra érvényes menetrend szerint közlekednek. A fizetős parkolási zónákban ingyenes lesz a várakozás, azonban a forgalom csillapított övezetekbe történő behajtás engedélyhez és ott a közterületi várakozás díjfizetéshez kötött ezen a napon is.

 

Az ünnep miatt változik a vonatok és a Volánbusz járatainak menetrendje is. A vonatok október 22-én, az ünnepnapi, 23-án a vasárnapi, 24-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. A Volánbusz járatai 22-én, munkaszüneti napon, 23-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 24-én a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak.