Felsőoktatási Sajtódíj a NatGeo Magyarország főszerkesztőjének

A Pécsi Tudományegyetem hírnevének öregbítéséhez nagyban hozzájáruló sajtóorgánum, vagy azok munkatársainak tevékenységét Pécsi Felsőoktatásért Sajtódíjjal ismeri el.

 

A 2020. évi elismerést a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztőjének, Ifj. Vitray Tamásnak ítélték oda. A pandémia miatt azonban  június 5-én, az egyetem,  Pedagógusnapi Ünnepi Szenátusi Ülésén kerülhetett rá sor.


A National Geographic (NatGeo), a népszerű tudományos magazin kiemelt figyelmet fordított az elmúlt időszakban a Pécsi Tudományegyetem kutatásaira, nagyszámú olvasóközönségéhez eljuttatva ezzel Magyarország első egyetemének hírnevét. A 2020. májusi lapszám címlapján, és az első 15 oldalán több írás és fotó is megjelent a Szentágothai János Kutatóközpontjának virológiai laboratóriumáról, az ott zajló kutatásokról. Az egyik közülük elnyerte a nemzetközi és eszmei "Best Edit"  - legjobb szerkesztői - díjat. Ez volt az első cikk a NG Magyarország húszéves történetében, amelyet átvett az amerikai National Geographic magazin is.


Azóta a magazin beszámolt a kutatócsoport vakcinafejlesztéssel kapcsolatos munkálatairól is, illetve az egyetem orvosi és műszaki karának, valamint a 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjának együttműködésében megvalósuló végtagprotézis fejlesztésekről. Korábban a Zöld Egyetem projekthez tartozó, PET-palackok a felsőfoku oktatási intézményből történő kiszorításával foglalkozó hírt is megjelentették.


„Váratlanul ért, de természetesen nagyon jólesik az elismerés” – mondta el a sajtódíj kapcsán ifj. Vitray Tamás.,a NatGeo magyarországi főszerkesztője. - „Úgy gondolom, a Pécsi Tudományegyetem és a National Geographic hitvallása sok tekintetben ugyanaz: közérthetően és minél többeknek beszámolni a legfrissebb tudományos eredményekről, kutatásokról és azok – bízvást pozitív – társadalmi hatásairól. Az pedig külön öröm, ha egy hazai kutatóhelyről és annak eredményeiről úgy tudósíthatunk, hogy anyalapunk szigorú szerkesztőinek tetszését is elnyerjük vele. Jó tudni, hogy a National Geographic magazin amerikai kiadásába került anyagunk világszerte milliókhoz juttatta el a Pécsi Tudományegyetem és a PTE Virológiai Laboratóriumának hírét." (fotó: Csortos Szabolcs)