Fejlesztik a tésztaüzemet

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően jelentős fejlesztéseket hajthat végre a komlói tésztaüzem.

 
A 2014-ben indult gyárban eleinte kizárólag közfoglalkoztatottak dolgoztak, a termékeiket pedig a városi közétkeztetésben, iskolák, egészségügyi és szociális intézmények konyháján hasznosították. A jó minőségű, helyi alapanyagokból készült tésztákra azonban nagy a kereslet, ami lehetőséget teremt a bővítésre.

 -A nemrég szociális szövetkezetté alakult üzemben ettől az  évtől hat új főállású alkalmazott dolgozik,  mind egykori közmunkások– mondja Polics József  Komló polgármester.  - A pályázati úton elnyert 37,5 millió forintos bértámogatás  3 éven keresztül, egyre csökkenő arányban  egészíti ki az új munkatársak fizetéséhez, amelyért cserébe a szövetkezet vállalata, hogy legalább további 18 hónapig mindannyiukat foglalkoztatja.

A bértámogatás mellett eszközbeszerzésre is lehetőség van. A most megvásárolt  új dagasztógépnek köszönhetően több tésztát és gyorsabban tudnak majd készíteni. E mellett fejlesztik az informatikai hátteret is, amelynek részeként az új számítógépek vásárlása mellett bevezetik a vonalkód-rendszert. Ez nem csak a raktárkészlet kezelését, de  értékesítést is megkönnyíti. Hosszú távon  pedig költségmegtakarítást jelent, hogy az eddigi bérlés helyett saját teherautóval szállíthatják a termékeiket. A pályázati forrás egy kisebb részéből pedig alapanyagokat, lisztet és tojáslét vásárolhat a gyár.

A komlói tészta népszerűségét jelzi, hogy jelenleg három megyében, 52 helyre értékesítik. Két saját mintabolt mellett 16 közétkeztetőnek, 32 viszonteladónak és 4 szövetkezetnek is szállít a szövetkezet. A saját termékek mellett nagyon népszerű az általuk forgalmazott gluténmentes tészta is.

A tervek között szerepel,  hogy  hamarosan egy megváltozott munkaképességű dolgozót is alkalmaznak, ősszel pedig újraindul  az elmúlt esztendőben sikeresen zárult  száraztészta-készítő képzés.