„Fejjel lefelé“ szerelik az oszlopkapcsolókat

Az E.ON villamos hálózatán ötletes, új fejlesztéssel védik a nagytestű madarakat mostantól.

A berendezést három helyszínen - Baranya megyében Udvar közelében, a Tiszántúlon Hajdúszovátán,  Fejér megyében Soponyán - március végétől tesztelik  Duna-Ipoly Park Igazgatóság és az E.ON munkatársai, az energiacég, a kaposvári villamossági gyár és a természetvédelmi szervezetek összefogásával kifejlesztett  oszlopkapcsoló új, madárbarát változatát.

A villamos hálózatokon nagy számban használt hagyományos eszközt alakították át a fejlesztők úgy, hogy a madaraknak ne okozzon sérülést.  Egy éven keresztül figyelik,  mennyire üzembiztosak, könnyen szerelhetők-e, ellenállnak-e  az időjárásnak, és főleg, hogyan viszonyulnak hozzájuk a madarak. Az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után döntenek arról, érdemes-e nagy számban alkalmazni a mostani fejlesztést. Amennyiben a berendezés beválik, akkor országszerte használni fogják.


A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma, amelynek megoldásához az érintettek közös erőfeszítésére van szükség. Természetvédelmi szervezetekkel, a kaposvári villamossági gyárral fogott össze az energiacég, hogy egy új, ötletes fejlesztéssel védje meg  hálózatán a madarakat. Az együttműködés közös célja, hogy tovább csökkentsék az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát.


Az új eszköz a villamos hálózaton nagy számban használt oszlopkapcsoló berendezés tovább fejlesztett változata. A hagyományoshoz képest „fejjel lefelé“ szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak. Az új madárvédelmi megoldás tesztelését hosszas előkészületek, egyeztetések előzték meg.

Mint Farkas Richárd, az eszközt fejlesztő Kaposvári Villamossági Gyár kereskedelmi igazgatója elmondta, több éves közös tervezőmunka, az egyes madárfajok viselkedését, szokásait figyelembe vevő módosítások és többszörös előtesztek eredménye az új oszlopkapcsoló család.
Kitért arra is, bíznak benne, hogy ezzel a megoldással sikerült egy műszakilag megbízható, a felhasználók és a természetvédelmi szakemberek számára is megfelelő megoldást találni, és ismét egy jelentős közös lépést tenni a természeti környezet megóvásában.