Európai szintű kezdeményezés

A palliatív ellátás  beépítését a tüdőgyógyászatba szolgálja az EU PAL-COPD az első nagyszabású nemzetközi vizsgálata.


Az EU PAL-COPD projekt célja, hogy integrálja a palliatív ellátást az előrehaladott krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD-ben) szenvedő betegek kezelésébe az európai egészségügyi ellátórendszerekben, ezzel elősegítve több millió COPD-s beteg és családtagjaik életminőségének javulását. A Vrije Universiteit Brussel koordinálásával,  az év elejétől indult projektet hét európai ország 13 szervezete valósítja meg. Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszéke vesz részt a programban.

A palliatív ellátás az életet veszélyeztető betegségekben szenvedők számára nyújt specializált támogatást, és a betegek, valamint családtagjaik fizikai, mentális, társadalmi és egzisztenciális jóllétének javítására törekszik. Hagyományosan a daganatos betegek ellátásában kapott szerepet Európában, azonban egyre inkább felismerésre kerülnek az előnyei nem daganatos betegségek esetében is. Korai alkalmazása az Európai Unió országaiban a nem daganatos betegségek, köztük a COPD esetén is csak korlátozottan történik, annak ellenére, hogy azt világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási okként tartják számon.

A projektben az ICLEAR-EU elnevezésű beavatkozási modell klinikai vizsgálata valósul meg 2025 és 2027 között hat európai ország - Belgium, Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Magyarország, Portugália - 18 kórházában. A modell az orvosi ellátás és a fizikai jóllét javítása mellett az ellátás előzetes tervezésével és a közös döntéshozatallal a beteg- és családközpontú ellátás erősítésére törekszik. A PTE orvosai és kutatói a nemzetközi programban a protokollok kidolgozásban vesznek részt, valamint a hazai klinikai vizsgálatokat koordinálják, ezekre három  helyen  az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonológiai Osztályán, és a Komlói Kórház Pulmonológiai és Légzésrehabilitációs Osztályán kerül sor.