Európai gomba, a rejtett gyöngyszem

Az Európai Gombatermesztők Szövetsége (European Mushroom Growers Group – GEPC) 2023-ban három éves, öt millió eurós, az Európai Bizottság által társfinanszírozott kommunikációs kampányt indított a gombafogyasztás népszerűsítésére kilenc  európai országban

Az „Európai gomba, a rejtett gyöngyszem” kampány az Y-generáció tagjait, a milleniálokat célozza meg, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban. Célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az európai gomba számos előnyére, fontos szerepére az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban, ugyanis megfizethető, egész évben elérhető, változatos, gazdag, könnyen elkészíthető, fenntartható módon termeszthető. Minden országban egy kampány nagykövetet választottak, Magyarországon Havas Dóra gasztroblogger tölti be ezt a szerepet.

Az első évben, 2023-ban a központi online kampány, csak a közösségi médiában, több mint 54 millió felhasználót ért el. Országonként Európa-szerte több mint 123 millión találkoztak a hozzá kapcsolódó írásokkal 700 sajtó- és közösségi média felületen keresztül. Ebben az esztedőben a honlap, a Facebook és az Instagram után elindult a kampány hivatalos TikTok csatornája is. Egy új Youtube-sorozat is készülőben van, és egy meglepetés is várható hamarosan a kampány honlapján: Kezdőlap - European Mushrooms

A gomba konyhai előkészítése egy kis figyelmet igényel, nem kell időigényes dolgokra gondolni, de ezt a néhány hasznos tanácsot megfogadva éttermi színvonalú ételek készíthetők. Elkészítésekor általában az a cél, hogy a pirított, sült gomba kissé ropogósra barnuljon, szép, egyenletes színt kapjon, miközben elegendő nedvességet tart magában ahhoz, hogy puha és húsos maradjon. Ehhez a negyedekre vágott gombát egy kis olívaolajjal és sóval megforgatjuk, és a sütőben vagy Air Fryerben megsütjük. Párolva is kiváló, bár beletelik egy kis időbe, amíg a benne lévő  rengeteg víz elpárolog.