Elsőként hazánkban, Európában

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ gyermekklinikája Korszerű érelzáró készülékkel gazdagodott.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának új sebészeti rádiófrekvenciás érelzáró eszközt adományozott a HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft. Ez a modern készülék az ellátott betegek méreteihez igazodik, ezáltal lehetővé teszi a korábban csak hagyományos, nyílt műtéti beavatkozások laparascopos és thoracoscopos elvégzését újszülötteknél és csecsemőknél egyaránt.

A sebészeti rádiófrekvenciás érelzárót egy neves amerikai gyermeksebész professzor, Steve Rothenberg kezdeményezésére és közreműködésével az Egyesült Államokban fejlesztették ki. Mindössze 3 milliméter az átmérője, ezáltal nemcsak kisebb behatolási kapu, kisebb metszés ejtését teszi lehetővé, hanem alkalmas az újszülöttek és csecsemők minimális invazív műtétjének elvégzésére is. Az eszköz arányos az ellátandó kis betegek méreteivel, ugyanakkor akár 5 milliméter átmérőjű erek ellátása is biztonsággal elvégezhető vele. Rendkívül gyors és hatékony, továbbá a beavatkozás során a többi szerv és szövet, az idegpályák, a többi ér a lehető legminimálisabb területen károsodik. Az eszköz kialakítása kifejezetten ergonomikus, „gyermeksebész barát”, szövetek megfogására és preparálásra is kiválóan alkalmas.

A készülék létezése és előnyei jó néhány éve ismert volt a hazai szakemberek körében, idáig azonban Európában nem volt beszerezhető, nem forgalmazták. Európai forgalmazása, terjesztése a közelmúltban kezdődött.  Hasonló méretekkel és tulajdonságokkal rendelkező, „helyettesítő” eszköz szintén nem volt elérhető.

Az adományozó HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft-nek, és a cég ügyvezetőjének, Móricz Lászlónak köszönhetően hazánkban és Európában az elsők között alkalmazzák a készüléket a pécsi gyermekklinikán. A mintegy négymillió forintba kerülő eszközt, a HC Linear Műszaki Fejlesztő Kft vásárolta meg és adományozta a gyerekklinikának.