Előre jelezhető a krónikus, súlyos állapot esélye

A Pécsi Tudományegyetemen Sikeresen zárult a koronavírushoz kapcsolódó projekt.

Sikeresen zárult a Hecrin-Covid Bizottság által támogatott, Covid-19 új típusú koronavírus által okozott fertőzésekkel kapcsolatos humán klinikai vizsgálatok lebonyolításának támogatása nevet viselő projekt.

A pályázat keretein belül a Pécsi Tudományegyetem, az AdWare Research Kft., a Szegedi Tudományegyetem és a Cortex CPS Kft. közösen dolgoztak azon, hogy a COVID-19 fertőzést követő post-COVID tüneteinek felismerését. A vizsgálatok alatt gyűjtött adatok lehetővé teszik a krónikus, súlyos állapotok kialakulásának előrejelzését. A kutatás eredményei korunk egyik népbetegségéről szolgáltatnak újabb információkat a kutatók, orvosok számára.

A projekt keretében hatvan beteg bevonásával megvalósult POST_COVID_19_HUNGEN_01 orvostudományi kutatás hozzájárult a COVID-19 fertőzés post-COVID tüneteinek pontosabb megértéséhez. A kutatás eredményei alapján a betegség akut fertőzése során gyűjtött molekuláris adatokból előre jelezhető a krónikus, súlyos állapotok kialakulásának esélye.


Az előkészített és elindult orvostudományi kutatások és klinikai vizsgálatok hozzájárultak ahhoz, hogy a projektben résztvevő szervezetek olyan tapasztalatokra tettek szert, amelyek segítségével a későbbiekben még hatékonyabban tudják segíteni a hazai kutatókat.