Életmentő műszer a gyerekklinikának

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája Digitális, hordozható mellkas-szívóval gazdagodott.

A több millió forint értékű műszert az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Visszatérés Alapítvány által nyújtott pénzbeli adomány  felhasználásával vásárolta meg a gyerekklinika.

Kifejezetten a gyermekek gyógyításának szenteli nemes jótékonysági akcióit az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft., összesen 19 kórházban segítik a beteg gyerekek gyógyítását. A pécsi gyermekklinikának korábban is nyújtottak támogatást, tavaly egy elektroterápiás készülék megvásárlásához járultak hozzá, ami a mozgásszervi sérülést elszenvedett páciensek rehabilitációjához nyújt segítséget.

A Visszatérés Alapítványt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Sebészeti Osztály Munkacsoportja hívta életre 1990-ben, annak érdekében, hogy mozgósítsák a civil társadalom erőforrásait a gyermeksebészeti eljárások javítása érdekében.
Ennek jegyében szerezték be a  mellkas-szívót, ami nélkülözhetetlen a sürgősségi és intenzív osztályos ellátásban. Alkalmazása olyankor válik szükségessé, ha a tüdőben - a mellhártyák között - felszaporodik a folyadék vagy a levegő, ami által a tüdő nem működik megfelelően, légmell alakul ki, a kis beteg nem kap rendesen levegőt. Ilyenkor egy úgynevezett drain csővel a szívóhoz csatlakoztatva vezetik le a nagy mennyiségű folyadékot, vagy szüntetik meg a légmellet.
 
A mellkas-szívó alkalmazásával nem kell újra és újra megbökni a beteg gyermeket, viszont folyamatosan ellenőrizni lehet az ürülő folyadék, levegő mennyiségét, ütemét. A  klinikának adományozott eszköz a mellkas-szívó egy modern, mobil változata, ami lehetővé teszi azt is, hogy a kis beteg – amennyiben  az  állapota engedi –sétálni is tudjon a készülékkel.