Egység a minőségben - Villányi Borvidék helyi termék védjegy

A Villányi Borvidéken bevezetésre kerülő Villányi Borvidék helyi termék védjegyrendszer kialakítására sikerrel pályázott a Villány-Siklósi Borút.

A térségben fellelhető helyi termékek védjegyrendszerének kialakításának elsődleges célja azok népszerűsítése és segítése a helyi ellátási láncokba történő intenzívebb bekapcsolódásukat. A helyi termék védjeggyel a Villányi Borvidék termékkínálatához ismét egy garantáltan minőségi szolgáltatói csoportot kapcsolódik.
 
„A Villányi Borvidék számára mindig is fontos volt, hogy a borvidéki eredetű vagy a borvidéken fellelhető helyi termékek és szolgáltatások garantált minőséget képviseljenek. Ennek biztosítása érdekében vezette be a Borvidék 2006-ban a villányi borok eredetvédelmi rendszerét. A villányi eredetvédelem garantálja a mára már jól ismert kikerics védjeggyel ellátott borok minőségét és szavatolja, hogy a villányi néven forgalomba kerülő borászati termékek classicus, premium és super premium kategóriákban legyenek elérhetőek a fogyasztók számára” -   hangsúlyozza Nagy Gergely, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület megalakulásával egy időben dolgozta ki a borturisztikai szolgáltatások minősítési rendszerét. Az első időkbenn mindenkit azonos szempontok alapján, majd később szolgáltatás-specifikusan - borászat, szálláshely és vendéglátó - minősített a Borút Egyesület. Ezeket a rendszereket időről időre megújítják, szakemberek bevonásával  felülvizsgálják, továbbfejlesztik, hogy hatékonyan tudják betölteni szerepüket.
 
A helyi termék védjegyrendszer kidolgozására  Vidékfejlesztési Program keretén belül kerül sor, amellyel a villányi borvidék garantáltan magas minőséget képviselő termékeinek harmadik csoportját kívánják beintegrálni a termékpalettába, ezzel együtt a meglévő platformokon keresztül a borvidéki kommunikációba.  A fejlesztés a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesület koordinálásával és együttműködésével valósul meg, túlnyúlik a borvidéki határokon, ahogy bizonyos termékek esetén maga a termőtáj sem értelmezhető kizárólag borvidéki lefedettséggel. Ezzel lehetőséget teremtenek az egyesülethez csatlakozott településeken tevékenykedő magas minőségű termékeket előállító helyi termelőknek arra, hogy a Villányi borvidéken belül is értékesíthessék azokat.

A védjegy kiemelt szerepet tölt be a helyben előállított tradicionális, minőségi termékek védelmében, de ráirányítja a figyelmét mind a helyi gazdasági szereplőknek, mind a fogyasztóknak, a térségbe látogatóknak, hogy léteznek értékes helyi portékák a kommersz, tömegtermelt áruk mellett. Ezzel nemcsak a helyi értékek népszerűsítéséhez járul hozzá, de ösztönzi a helyben történő értékesítést is.

A Villányi borvidék saját helyi, más, országon belüli, vagy akár külföldön történő bemutatkozásai alkalmával lehetőséget kíván teremteni a jövőben a védjeggyel rendelkező helyi termelőknek az események keretében történő bemutatkozásra, vagy ahol a rendezvény jellege és a körülmények engedik, értékesítésre is.

Külön online és print gasztro-térkép is készül, a Villányi Borvidék social media felületein is hangsúlyt fektet majd a termékek megfelelő bemutatására, e mellett arra is, hogy melyikhez mely borok illenek a legjobban.

A tervek között szerepel egy folyamatosan bővülő adatbázis létrehozása, valamint a helyi vendéglátó és szálláshely-szolgáltatókat, minősített helyi termelőket egy bemutató promóciós anyagok kidolgozása, megkönnyítve ezzel a termelők és a felvásárlók közti kapcsolat kialakítását, egyéb a helyi termelők piacra jutását segítő programok mellett.

A védjegy külön logót kap, akik elnyerik a használatának jogát, a termékeiket védjegymatrica feltüntetésével értékesíthetik.