Egyedülálló kezdeményezés Pécsen

A végzettek letelepítése, a pályakezdők városban tartása  érdekében Pécsen  bérlakás-pályázatot hirdetnek pedagógusok és pedagógus-jelöltek részére.

A pécsi egyházmegye és a tankerületi központ közreműködésével, a Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére, az önkormányzat új, Magyarországon egyedülálló bérlakás pályázatot ír ki pedagógusok számára. A kezdeményezés elsődleges célja a pályakezdők támogatása és ösztönzése, valamint a városban dolgozók lakhatási gondjainak megoldása, a városban tartásuk érdekében. Az önkormányzat 17 felújított, önkormányzati panel lakást ajánlott fel erre a célra, kedvezményes bérleti lehetőséggel, három éves időtartamra.

Mint Trócsányi András, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának dékánja elmondta, noha látszólag minden rendben van a tanárképzés terén, valójában súlyos problémákkal kell szembenézniük, folyamatosan csökken a tanári szakokra jelentkezők száma. Annak érdekében, hogy ennek valamilyen módon gátat vessenek programot dolgoztak ki a a pedagógus pálya vonzóbbá tételére, valamint a minél magasabb színvonalon folyó képzésre. Ekkor született meg az ötlet, az egyik munkatársuk fejében, a lakhatási gondokat kellene megoldani, ennek megvalósításába bevontak minden érintettet.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere, ehhez a következőket tette hozzá,  a város jövőjének kulcsa a minőségi oktatás,  ennek fontos feltétele, hogy a pedagógusok méltó körülmények között élhessenek. Ezért is támogatta az önkormányzat az egyetem ötletét, ír ki pályázatot kimondottan pedagógusok - pályakezdő, végzés előtt álló, esetleg lakhatási gondokkal küzdő, de már több éve a pályán  lévő - részére, ami első lépésben 17 felújított pécsi panellakás három éves, önköltségi bérletét teszik lehetővé.

A pécsi egyházmegye részéről Felföldi László megyéspüspök mindezt azzal egészítette ki, hogy albérlet-támogatással igyekeztek segíteni az iskoláikban tanító pedagógusokat. A rövidesen megjelenő  bérlakás-pályázat azonban jelentős segítséget jelent majd a Pécsen tartásukban.

A szociális ügyekért felelős alpolgármester, Nyőgéri Lajos a pályázat kapcsán elmondta, a jelentkezők közül egy bíráló bizottság - tagja lesz az egyetem mellett a tankerület és az egyházmegye képviselője is - választja ki,  majd azokat, akik augusztus 30-án vehetik majd át  a bérlakásuk kulcsait. Kitért arra is, a lakások  havi bérleti díja annak nagyságától függ majd, 45.000 és 55.000 forint között lesz. A pályázók a bérleti jogot pedig  három évre nyerik el.