Egy hagyomány újjáélesztése

Az Országos Kerámiaművészeti Biennáléra érkezett pályaművekből közel száz művész alkotása látható Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

A tárlat az utóbbi négy év kerámia és porcelán művészetének eredményeit mutatja be, hiszen a legutóbbi quadriennáléra 2017-ben került sor. A munkák között kerámiaplasztikák és iparművészeti tárgyak egyaránt megtalálhatók.

- A Zsolnay Örökségkezelő Galéria divíziójának fontos a nagy múltú pécsi képző- és iparművészeti események folytatása, így különösen nagy örömmel adunk otthont a több mint fél évszázados hagyománnyal bíró Országos Kerámia Biennálénak – mondta el Fekete Valéria, a cég vizuális művészeti vezetője.

„Minden korosztálynak mást és mást jelent a pécsi országos kerámiaszemle. Azoknak is, akik az első, 1968-as bemutatótól kezdve jelen vannak kiállítóként a mai napig, akik a középgenerációhoz tartoznak és azoknak a fiatal pályakezdőknek is, akik most jelentkeztek először. Természetes persze ez, mert több mint fél évszázadot ölel át a magyar kerámia- és porcelánművészet történetében legjelentősebb kiállítás sorozat, pedig közben nagy társadalmi változások is voltak. Az bizonyosan kijelenthető, hogy nagy szükség volt és van erre a seregszemlére, amely mindenkor keresztmetszetet adott és most is adhat a hazai kerámia szakma helyzetéről, nemzetközi helyéről és egyben szembesíti a szakmát önmagával” – írja Fusz György, a kiállítást rendező Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány elnöke a katalógus előszavában.

A július 18-ig látható kiállítás a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány szervezésében, a Nemzetközi Kerámia Stúdió együttműködésével, a Janus Pannonius Múzeum, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a Pécsi