Dzsesszes improvizációk orgonán

Hollywoodi filmzenék, átdolgozott népdalok és dzsesszes improvizációk is hallhatók lesznek az Orgonák éjszakáján és az OrgonaPont sorozat hangversenyein Pécsen és környékén szombattól.

 

Pécsen augusztus 5-én az Orgonák éjszakáján, Illényi Katica, Verbay Zsolt és Bundzik Steve közös orgonakoncertjén a Kodály Központban klasszikusokon kívül több filmzene is felcsendül majd olyan világhíres szerzőktől, mint Ennio Morricone vagy John Williams. Az ének- és hegedűművész, a Liszt-díjas Illényi Katica a koncerten a temerin nevű elektronikus hangszert is megszólaltatja, míg a hollywoodi hangulatról a zenei motívumokhoz illeszkedő fényvetítéssel gondoskodnak.

 

Ugyancsak ezen a napon egy különleges hűsítő séta is várja a felüdülésre vágyókat a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az érdeklődők Urbanics Tamás (orgona), Weisz Máté (orgona) és Milosákovics Hanna (fuvola) előadását hallgathatják meg, majd kora este a zene és a csillagászat találkozik ugyanitt a planetáriumban a művészek részvételével.

 

Szombaton a Táncol-dalol a Borgona címet viselő koncertjével örvendezteti meg a nagyközönséget Balatoni Sándor (orgona) és Balatoni-Schultz Jennyfer (szoprán) Pécsen a Vásárcsarnokban, majd ezt követően Harkányban, Orfűn, Beremenden és Villányban is.

 

A pécsi Bazilikában augusztus 11-én Belcanto címmel sorra kerülő, az olasz életérzést és szenvedélyt idéző Orgona Pont-hangversenyen a való életben is egy párt alkotó két vokalista, Laczák Boglárka (mezzoszoprán) és Bognár Szabolcs (bariton) mellett Silvio Celeghin orgonál. Az esten felcsendül többek között Vivaldi, Mendelssohn és több Verdi-mű is. Dzsesszhangulatú orgonakoncerttel is készül a Filharmónia

 

Magyarország: augusztus 18-án Szotyori Nagy Gábor (orgona) és Nagy Viktor (szaxofon) közös fellépésén Pécsen improvizációs csemege várja az érdeklődőket. A Szférák zenéje címet viselő hangverseny kitekintést nyújt a nagyvilágba. Hallható lesz többek között Molinellitől a Four Pictures from New York – Dreamy Dawn, egy kimondottan szaxofonra írt zenemű, ábrándozós New York-i témával. E mellett a Kereszteslovagok indulója (Liszt-Koloss) vagy a Szent István fantázia (Koloss) darabokban a monumentalitás és az európai történelem jelenik majd meg.

 

A szintén, a pécsi székesegyházban augusztus 25-én megrendezésre kerülő hangversenyen a klasszikus művek mellett átdolgozott népdalok csendülnek fel. Szirtes Edina Mókus énekes és Kővári Péter orgonaművész olyan ismert szerzők alkotásait tolmácsolja majd, mint Grieg (A tavaszhoz) és Rachmanyinov (Vocalise). Ezen felül Szirtes Edina versmegzenésítései is elhangzanak, akárcsak egy magyar népdalfüzér újraértelmezve, átdolgozva. Utóbbi azt vizsgálja, hogyan él az istenkép a magyar néplélekben.