Déli szívvel, ezer színnel

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum állandó kiállításának megújítása nem csak a kiállítótér újrarendezését, a tárgyak felújítását vagy cseréjét jelenti.

Az állandó kiállítás felújítása lehetőséget adott a múzeum arculatának és honlapjának felülvizsgálatára és újragondolására is. Az „Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című állandó kiállítás korszerűsítésére hetven millió forintot nyert a múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program keretében  kiírt pályázaton. Az eddig felhasznált összegből megkezdték a kiállítás lebontását. Ezek mellett kidolgozták a tárlat szakmai forgatókönyvét, ami tavaly novemberre készült el. E mellett felmérték a meglévő vitrinsort, egyben azt is miként alakíthatók át az új kiállítás számára, valamint áttekintették a  múzeum gyűjteményét, kiválogatták az újonnan bemutatandó tárgyakat.
 
Az 1200 négyzetméter alapterületű épületben az év végéig készül el a látogató- és családbaráttá tett az állandó kiállítás a koncepcióban megfogalmazottak szerint. Ez tartalmazza az installációk és a grafikai anyag  tervezésére vonatkozó tudnivalókat, beleértve az interaktívitást szolgáló beépítendő elemekre vonatkozó információkat. A kiállítás felépítése, a terek berendezése, az interaktív eszközök beszerelése valamint a tárgyak tisztítása és konzerválása a bontás után kezdődik meg.

 - Az eddig kiállított műtárgyakat ideiglenes raktárban helyezzük el, ott várják, hogy majd számos új anyaggal kiegészülve újra láthassák őket az érdeklődők – mondja a múzeum igazgatója, Hasanovic-Kolutácz Andrea. – Az új, bemutatásra kerő tárgyak kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe vennünk, többek között, kiállítható állapotban van-e, elrendezhető-e a vitrinekben. A cél minél több, a múzeum gazdag gyűjteményében műtárgy megtekinthetővé tétele.

A kiállítás megújítása olyan időszerű feladatok végrehajtását is lehetővé tette, mint az időtálló arculat és egy korszerű weboldal kialakítása. Az arculat készítése során a logó megújítása mellett számos arculati elem elkészült, és egyúttal megszületett a múzeum új szlogenje, amely tükrözi az intézmény profilját: „Déli szívvel, ezer színnel”.  A honlap készítése is befejeződött, az új weboldal egyaránt elérhető magyar, angol és horvát nyelven. A weboldal folyamatosan friss hírekkel és aktualitásokkal, valamint a megújult múzeumpedagógiai portfólióról is információt kaphatnak az érdeklődők, immár letölthető formában is.