Csontváry 170 címmel nyílt kiállítás Pécsen

A nevét viselő múzeumban láthatók ismét   Csontváry Kosztka Tivadar alkotásai.

A Pécsett  őrzött ikonikus festmények, mint a Római híd Mosztarban vagy a Vihar a nagy Hortobágyon mellett hazatérő remekművekkel együtt érkezett még néhány olyan is, amelyek most először lesznek láthatók.

 

Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulóját közös kiállítással ünnepli a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat három hónapig nagy sikerrel a Szépművészeti Múzeumban volt látható.

Ez, az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás látható Pécsen, a szintén jubileumát ünneplő, a félévszázaddal ezelőtt megnyílt  Csontváry Múzeumban. A mintegy 40 alkotást felvonultató tárlattal tiszteleg a város a magyar festészet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt. A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai székhelyen pedig a JPM Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös Csontváry 170 időszaki tárlata november 5-ig tart nyitva.