Csirkefej: utoljára ebben az évadban

A Pécsi Harmadik Színház Csirkefej előadása a Kritikusok Díjának jelöltjei között volt 2023-ban nemcsak a legjobb független színházi előadás kategóriában, hanem Bacskó Tünde és László Csaba kimagasló színészi teljesítménye révén is.

- Fontos pillanat lesz ez számunkra azért is, mert komoly tétje van: esélyt kaphatunk arra, hogy az idei, június 10-16. között Kaposváron rendezendő Országos Színházi Találkozón – amennyiben az ítészek úgy döntenek – a versenyprogramban képviseltessük magunkat – emelte ki  László Csaba, a Pécsi Harmadik Színház újonnan kinevezett ügyvezető igazgatója. – Ami rajtunk múlik, mindent  megteszünk ennek érdekében, A; színész kollégáim nevében is ígérhetem, a célunk ezúttal is az, hogy emlékezetes színházi élménnyel, katartikus előadással ajándékozzuk meg közönségünket. Ám a sikerhez a nézők megtisztelő figyelmére és támogató jelenlétére is óriási szükségünk van! Akkor tudunk méltóképpen küzdeni az országos szakmai megmérettetésen való részvételünkért, ha a közönség drukkol nekünk, és minél többen eljönnek az előadásra. Bízunk abban, hogy jelenlétükkel megerősítik,  fontosnak érzik a Pécsi Harmadik Színház arculatát meghatározó produkciók repertoáron tartását.

„A Vincze János rendezte előadás mindvégig nagyon sűrű, intenzív, aminek egyik alapja a szövegen általa végzett dramaturgiai munka. A szöveg tömörebb, feszesebb lett, és részben emiatt is a jelenetek kompaktabbak, ugyanakkor a közöttük való átkötések gördülékenyek. A mintegy kétórás (egyben játszott) előadás mindvégig magas hőfokon izzik és tág érzelmi skálán mozog” – írta elemző kritikájában P. Müller Péter  a Jelenkorban.

A Jászai-díjas Vincze János 1988-ban állította színpadra először Spiró György megrendítő drámáját, s a teátrum ezzel a revelatív előadásával alapozta meg máig ható országos hírnevét és elismertségét.

 

A teátrum ebben az évadban március 28-án este 7 órakor tűzi műsorára utoljára Spiró György 1985-ben írt, ám napjainkban is húsba vágóan aktuális drámáját, mellyel most újra reflektorfénybe kerülhet. (fotó: Komlós Attila)