Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen

Túlélési tanácsok kezdő marslakóknak, lehetőség az univerzum megtapintására, beszélgetés a négy magyar űrhajósjelölttel, valamint a sötét anyag titkairól tart előadást Dr. Kiss L. László csillagász március 18–24. között a Csillagászati Hét keretében a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Hétköznapokon délután öt órától a hazai szakemberek legjobbjai tartanak előadásat, az  Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában címmel Kiss L. László, Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász.

A Mentőexpedíció című film valóságtartalmát veszi górcső alá Dr. Kovács József a Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón című előadásában.

Dr. Hegedüs Tibortól a csillagok, csillagrendszerek életéről hallhatnak az érdeklődők érdekességeket. Dr. Nagy Ádám pedig olyan népszerű sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozású érdekességeit szedi össze, mint a Star Trek, az Érkezés, a Múmia vagy a Harry Potter.

A HUNOR-program során kiválasztották azt a négy űrhajósjelöltet (Dr. Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Szakály András), akik közül a tervek szerint valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát. A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget velük dr. Nagyváradi László és dr. Gyenizse Péter.

Igazi különlegesség lesz a Tapintható Univerzum interaktív kiállítás. A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható programja összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modell segítségével mutatja be Naprendszerünk égitesteit. Az egyes makettekhez részletes audio-leírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátóknak hiánypótló módon nyújtanak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető, izgalmas világába. A program érdekessége, hogy látók és látássérültek is egyformán élvezhetik és megérthetik azt.

Az előadásokat planetáriumi vetítések és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki. A csillagászpalánták Mars-küldetésre indulhatnak, űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.

Hétvégén izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket. Részt vehetnek   földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, és igazi kis csillagászokká is válhatnak.

Az Utazó Planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók többek között Szimat Kapitány vezetésével, de az óvodásoknak szóló animációs filmek mellett komolyabb témájú, felnőttek számára izgalmas ismeretterjesztő vetítések is lesznek.

A programoknak a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma ad helyet.