Bűvész után színháztörténet

A Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztálya Rodolfo után a Pécsi Nemzeti Színház múltja előtt tiszteleg.

Nemrég bontották le a Vigyázat csalok! című kiállítást, amely Gács Rezső (1911–1987), azaz Rodolfo életműve előtt tisztelgett. Előtte azonban még filmfelvételeket készített egy stáb a művész születésének 110. évfordulója alkalmából készülő dokumentumfilmhez filmfelvételeket vettek fel a vendégtárlatnak helyet adó Múzeum Galériában.

A tervek szerint a Várostörténeti Múzeumba kerülne át a Pécsi Nemzeti Színház 125 éves történetét bemutató tárlat, amelyet a Történeti Osztály muzeológusai részben a Janus Pannonius Múzeum Történeti Osztályának anyagából készítettek. A kiállítást eredeti helyszínén  - a színház előcsarnokában - tavaly a járványhelyzet miatt csak kevesek láthattak.

Emellett zajlanak továbbá a megújuló ibafai dohányzástörténeti kiállítás múzeumi szakmai előkészítő munkái, s az Új- és Legújabb kori Gyűjteményi Osztály gyűjteménye újabb értékes város- és ipartörténeti anyagokkal gazdagodott. A folyamatosan végzett belső háttérmunkák közül kiemelendő a gyűjtemények adatait tartalmazó számítógépes adatbázis építése.