Busók és farsangi hangulat a megnyitón

Megújult állandó kiállítással nyitotta meg ismét kapuit Mohácson a Kanizsai Dorottya Múzeum.

A 2023-ban 100 éves mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum történetének egyik legnagyobb fejlesztése zárul a busójárás alkalmával megnyíló kiállításon. A “Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című állandó kiállítás teljes megújuláson esett át, ahol a korábbi  értékei új elrendezésben és interaktív megoldásokkal kiegészülve kerülnek a látogatók elé.

A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program támogatásával  újult mega múzeum állandó kiállítása,  ami ugyan megőrizte eredeti tematikáját, de a vitrinek teljes átalakuláson estek át, és több új tárgy is helyet kapott benne, e mellett a21. századi látogatói igények figyelembevételével látványos változáson is keresztül ment. Számos interaktív elemmel gazdagodott, amelyek révén személyesen átélhető és szórakoztató élményekkel gazdagodhatnak a gyermekek és a felnőttek egyaránt.

- A kiállítás átalakítása során fontos szempont volt, hogy igazodjunk múzeumunk évszázados hagyományához, de korszerű, látogatóbarát megoldásokkal szolgáljuk látogatóinkat -  emelte ki Hasanovic-Kolutácz Andrea, múzeumigazgató. - A tárlat feldolgozza a mohácsi csatát és annak  társadalmi hatását,  a busójárás eredetét és kulturális hátterét, valamint a város történetét. Déli szláv bázisintézményként ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a magyarországi horvátok, szerbek és szlovének kultúrájának, szokásainak és mindennapjainak a bemutatása.

A megújult kiállítás kialakítása során fontos szempont volt a helyi értékek és egyedi hagyományok bemutatása. Ezt szolgálja egy olyan központi alak megjelenítése, aki hűen reprezentálja a helyi mentalitást. A mohácsi kiállítás házigazdája, helyi géniusza Kersics Anka, a Sokac fülemüle, akinek kalandos élete egyúttal méltó módon kerül bemutatásra a kiállítás keretében.
 
A Kanizsai Dorottya Múzeum korszerű, tartalmas és szórakoztató módon teremt lehetőséget teremt az élő helyi értékek bemutatására is. Állandó kiállításának megújítása 2022 nyarán kezdődött, és a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program keretében valósult meg.