Bor és költészet kézfogása

Új szintre lép a Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése.


Két évvel ezelőtt a SzínHáz borával indult a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Egyetemi Borbirtok együttműködése, amelynek célja a hegy levének mind szélesebb körben történő népszerűsítése mellett a teátrum hírének vitele is volt. Mára a SzínHáz bora megválasztása hagyománnyá vált, az együttműködés azonban más területekre is kiterjedt.


Ebben az évadban első alkalommal a Szentmiklós dűlőben, a Borbirtok szőlészeti kutatásokat szolgáló ültetvényén tartotta a színház évadnyitó sajtótájékoztatóját és társulati ülését. A színészek a Borbirtok borait népszerűsítő, Csendül a pohár videósorozat elkészítésében. Minden borhoz kapcsolódik egy, annak ízvilágát, szellemiségét idéző vers, ami majd rendszeresen  a közösségi médiában lesz látható és hallható. A színház hangstúdiójában a videóval  egy időben művészek előadásában hangfelvételek is készültek.


A hegy levének népszerűsítését szolgálja a 2022-ben indult  Borkulturális ismeretek kurzus a Pécsi Tudományegyetemen, amelyek keretében félévente 300 hallgató számára nyújt lehetőséget arra, hogy  bepillantást nyerjenek a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeibe. Heti rendszerességgel, összesen 14 alkalommal sorra kerülő előadások keretében  egyaránt bővíthetik ezen a területen elméleti és gyakorlati ismereteiket. A kurzus elsődleges célja, borkultúra mind szélesebb körben történő elterjesztése és népszerűsítése a fiatalok körében.


A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet számos rendezvény keretében kívánja népszerűsíteni tevékenységét, kiemelten az intézményben folyó kutatások eredményeinek ismertetésével,  szaktanácsadással., ezen felül a borászok számára szervezett képzések szervezésével. Három évvel ezelőtt  indultak el ezek a széles nyilvánosság számára is elérhető programok, éves szint nyolcvan ezekhez kapcsolódó eseménynek adott otthont azóta a Szentmiklós hegyen kialakított rendezvényterem.  Elengedhetetlenné vált az épület és a környezetének felújítása, korszerűsítése, így a 2024-es évben augusztus végén indulnak a nyáresti, őszi programok.


Az intézet kutatói mellé, az elmúlt évben  csatlakozott kettő a borok bemutatásában szerepet vállaló szakember, akik a borértékesítésben is szerepet vállalnak. A több mint 70 éves múlttal rendelkező intézet célja a folyamatos innováció, pályázati lehetőségek kihasználása, valamint a tevékenységének mind szélesebb körben, több helyszínen történő bemutatása.